Война между Иран и Саудитска Арабия ще изстреля цената на петрола

Анализаторите в социална мрежа за инвеститори считат, че в случай на война между Рияд и Техеран, може да "се очаква паника за цената на петрола, с повишаването й до между 150 и 200 долара още в първият ден от конфликта ". Ако саудитците или иранците атакуват взаимно своите петролни инсталации, цената на петрола може да скочи и до 300 щ.д., казват те.

От своя страна, инвестиционният анализатор на валутния пазар Global FX, подчертава, че в района на евентуалния конфликт се извлича една трета от световния петрол. Саудитска Арабия, Ирак, Иран, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар произвеждат около 28 милиона барела на ден, така че цените ще се покачат веднага до 150 или 180 долара за барел, според анализатора.

"Тогава всичко ще зависи от продължителността на конфликта. Световният пазар ще оцелее два или три дни след конфликта. Ако конфликтът продължи една седмица цените ще се покачат до $ 200 или повече, а това ще има дългосрочни последици, тъй като резервите ще намалеят".

Но анализаторът твърди, че войната между Рияд и Техеран е малко вероятна, тъй като не е в интерес на Москва и Пекин. "Русия е партньор на много страни в конфликта в Близкия изток. Най-големият вносител на петрол, Китай, който носи най-голям риск в случай на покачване на цените на петрола, ще използва цялото си влияние в Иран и САЩ, за да се избегне конфликт ".

Рязък скок в цените на петрола и други въглеводороди ще застраши стабилността на цялата световна икономика, тъй като това би довело до увеличаване на инфлацията, предупреждава финансовият консултант Сastle Family Office. "По време на сравнително ниски темпове на растеж значителният скок на инфлацията ще доведе до обедняване на голяма част от населението на света", обяснява той.

Все пак войната не е печеливша нито за Саудитска Арабия, нито за Иран. "Саудитците, въпреки че се чувстват по-безопасно, имат бюджетен дефицит от 10% от БВП. А Техеран едва започва да увеличава износа на петрол след частична отмяна на санкциите", обясняват специалистите.

Също така, както Саудитска Арабия, така и Иран разбират колко решаващ за икономиките им е петролът и ще се опитат да поддържат производството дори в случай на конфликт. "Дори и временен спад в пазарния дял означава, че други играчи като САЩ ще ги заместят веднага. И те не ще могат да си възвърнат пазарния дял. Ето защо, ако възникне такъв конфликт, както Саудитска Арабия, така и Иран ще направят всичко възможно, за да продължат да произвеждат и доставят колкото е възможно повече. "

Станете почитател на Класа