Ако изгоним източноевропейците, кой ще работи?

Украинци и филипинци заместват поляци, българи и румънци

Британците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може би ще бъдат разочаровани. Заминаващите си полски и румънски работници в земеделието и хранителната индустрия вероятно просто ще бъдат заменени от украинци и филипинци, пише “Ройтерс”.

 

 

Работодателите в млекопроизводителните ферми и кланиците казват, че няма достатъчно британци с интерес да доят крави преди изгрев слънце или да изкормват свински трупове – работа, която често вършат работниците от бедните източни държави членки на ЕС.

 

На фона на най-ниската безработица от четири десетилетия насам (4.3%) поддръжниците на Брекзит признават, че индустриите ще се нуждаят от работници мигранти, след като Великобритания напусне ЕС през 2019 г., което ще сложи край на автоматичното право на гражданите на блока да работят в страната.

 

Работодателите са доволни от източноевропейските си подчинени заради уменията им и работната им етика. “Те са много ценна част от нашата работна сила и много ценна част от цялата ни хранителна индустрия”, коментира Адам Коуч, изпълнителен директор на Cranswick plc, фирма за производство на месо, основана от свиневъди. Храните и напитките са най-големият производствен сектор във Великобритания с оборот от 110 милиарда паунда (147 милиарда долара) през 2015 г. по данни от правителството. Голяма част от сектора е силно зависима от персонал от ЕС, основно от бившия комунистически изток. /

 

Станете почитател на Класа