"Унищожена за 40 милисекунди": нова хипотеза за ARA Сан Хуан

Нова хипотеза за експлозията на подводницата ARA San Juan - която е изчезнала от средата на ноември – се появи в аржентинския флот. Сценарият, предложен от американски военен експерт, специализиран по акустични сигнали, описва внезапното събитие, което би могло да убие екипажа мигновено.

Въз основа на данните, публикувани от Организацията на Договора за забрана на ядрените опити, която е открила хидроакустичната аномалия, експертът Брус Рул от Военноморските сили на САЩ, е установил, че имплозията на подводницата е освободила енергия повече от експлозията на 5,5 тона динамит.

Според Рул, когато подводницата е била на 390 метра под вода, настъпва събитие, което поврежда вътрешния корпус, който предпазва подводницата от морския натиск. Тъй като обкръжаващото налягане е 39 атмосфери, водата е навлезла в подводницата със скорост приблизително 2900 километра в час.

Експертът, посочва "цялата вътрешна част на корпуса е била напълно унищожена за около 40 милисекунди", като уточнява, че това е еквивалентно на половината от минималното време, необходимо за когнитивно осъзнаване на дадено събитие. "Те не са се удавили, нито са изпитали болка, смъртта е била мигновена", добави той, като отбеляза, че подводницата се е спуснала на дъното на морето с 18-24 километра в час.

По отношение на тези изчисления аржентинският флот бе предпазлив. "Ние взехме това под внимание, както и други индикации, които получаваме, ние не изключваме нищо, но все още това е анализ на специалист, основаващ се на първия доклад", каза Енрике Балби, говорител на аржентинския флот.

Станете почитател на Класа