Очаква ли се краят на ерата Меркел

След кратка зимна отпуска Ангела Меркел днес отново се връща към предстоящите сериозни решения. Ще продължи ли да управлява? С кого? И защо? Това решение обаче вече не зависи само от нейната воля

 

 

 

 

 

 

В понеделник след първата седмица от новата година в канцлерството отново ще пристигнат над 100 деца от католическата мисия "Звездопевци". Преоблечени като Тримата влъхви, те всяка година привличат вниманието върху съдбата на страдащите си връстници по цял свят и събират дарения за тях. Пъстри носии, детски песни, приповдигнато настроение, послание за човещина. От 25 години понеделникът след първата седмица от новата година е задължителна дата за канцлера на Германия. Разбира се, че събитието е и пиар.Тази година обаче посещението на "влъхвите" има и по-особено значение. Защото домакинята - Ангела Меркел, която води служебното правителство, има нужда от пиар, подкрепа, а вероятно и от благословия. Защото "Звездопевците" ще пристигнат в канцлерството точно в момента, когато трябва да бъде взето предварителното решение дали ГСДП иска още веднъж да управлява заедно с отслабените ХДС и ХСС.

 

Патос и обещания

 

Ангела Меркел навлиза в 13-та година на своето канцлерство. Три пъти досега след полагането на клетва тя излизаше с правителствена декларация и определяше насоките на политиката. През 2005 година, при първата широка коалиция, тя говореше за "коалиция на новите възможности", обещаваше нови цветущи години за Федералната република и призоваваше "да си позволим повече свобода". Патетични слова, които през 2009 година, по времето на финансовата криза и кризата в Еврозоната вече бяха отдавна отзвучали. "Ние не трябва да си затваряме очите пред реалностите", заяви тогава тя като канцлерка на коалиционното правителство между ХДС/ХСС и свободните либерали. Меркел каза, че иска "да подсигури добро бъдеще" за страната.

 

А през 2013 година? Правителствената декларация за старта на втората широка коалиция беше правителствена декларация за Европа, с оглед на предстоящата среща на Европейския съвет. "Германия може да бъде силна само ако и Европа е силна", заяви Меркел. Германия носи "отговорност за целия континет".

 

Патосът и визията от 2005 година бяха изчезнали. Сигурно това може да се обясни с глобалната финансова криза. Но канцлерката можеше тогава да насочи същия този патос срещу хаоса в банките. Хората, които следяха изборната кампания на ХДС през изтеклата 2017 година, чуха следния предизборен лозунг: "За една Германия, в която ние живеем добре и на драго сърце!" Кой може да има нещо против това? Само дето лозунгът не звучеше като за изборна борба, а като реклама на застрахователна компания.

 

Въпрос на лидердство

 

Ангела Меркел - големият застрахователен агент на застрахователната компания "Германия ООД"? Това всъщност често пасва на нейните политически действия. Било то по време на глобалната финансова криза, когато даде гаранции на дребните вложители или след Фукушима, когато с отказа от ядрената енергия искаше да успокои страховете на германците.

 

Deutschland Berlin - Angela Merkel und Martin Schulz (Reuters/A. Schmidt)

 

Но голямата застрахователна компания отдавна изпитва несигурност. Германия, а и партията на Ангела Меркел ХДС имат нужда от нещо повече от застрахователни уверения. Във времената на популистите по цял свят, във времената на търсене на идентичност и на обществена сплотеност са нужни лидерска воля и лидерски амбиции. Еманюел Макрон върви в тази посока от известно време - и то във Франция, която е в много по-лошо икономическо положение от Германия.

 

А признанието, което получава на международната сцена, показва колко голяма е липсата на лидерска дързост. За Германия, която за разлика от Франция е в блестящо икономическо положение, става дума за самочувствието на едно отворено общество и неговите граници. А за Ангела Меркел - за нейното политическо оцеляване. Ако не се стигне до сформирането на широка коалиция, тя ще предпочете нови избори.

 

Съмнително е обаче дали отново ще бъде основният кандидат на ХДС. Оценката за нейната величина ще зависи в крайна сметка от това дали е подготвила своята партия за времето след ерата Меркел. И дали новата ера ще започне едва през 2021 или още през 2018 година.

Станете почитател на Класа