SpaceX ще изстреля таен сателит за американското правителство

SpaceX се готви да изстреля супер таен правителствен спътник тази седмица. Детайлите на мисията са забулени в мистерия, тъй като не е съобщена конкретна държавна агенция, която поемеа проекта, наречен Зума.

Според Space.com, ракетата SpaceX Falcon 9 е планирано да пусне Зума в петък, 5 януари от космическия център на НАСА Кенеди в Кейп Канаверал (Флорида) между 20:00 и 22:00 часа. Все още не е ясно каква ще бъде ролята на правителствения спътник в космоса, но целта му ще бъде ниска орбита над Земята, според прогнозата за мисията, направена от военновъздушните сили на САЩ.

Излитането Зума първоначално бе насрочено за средата на ноември, но компанията на Мъск забави началната дата, така че компанията да може да проучи данните от предишен тест с полезен товар, извършен за друг клиент. Товарното отделение е конусът на носа, който защитава космически кораб в момента на излитане, обяснява Space.com.

В петък ще бъде извършен и опит за кацане на вече изстрелян Falcon 9, който се връща на Земята в Зона за приземяване 1, съоръжение на SpaceX, разположено в станцията на Военновъздушните сили в Кейп Канаверал.

Станете почитател на Класа