Тръмп заплашва да оттегли помощта на САЩ за Палестина

Американският президент Доналд Тръмп каза, че страната му трябва да спре помощта за Палестина, обвинявайки палестинците, че "не са склонни да говорят за мир с Израел. Ние плащаме на палестинците стотици милиони долари годишно и не получаваме никакво признание или уважение", пише американският президент в Twitter.

"Ние махнахме от дневния ред Ерусалим, най-трудната част от преговорите, въпреки че Израел трябваше да плати повече за това, но тъй като палестинците вече не са склонни да преговарят за мир, защо трябва ние да им плащаме толкова много пари?" - попита държавният глава.

Освен това Тръмп спомена, че "САЩ плащат направо милиарди долари не само на Пакистан, но и на много други страни", като се позова на неотдавнашното си обещание да прекрати финансирането, което страната му предоставя на Пакистан за борбата срещу тероризма, защото според него Исламабад "помага" на екстремистите, вместо да се бори с тях.

Статутът на Ерусалим е една от най-чувствителните точки на конфликта между израелци и палестинци. Международната общност зачита консенсуса, според който окончателният му статут трябва да бъде определен в мирни преговори между двете страни, но това споразумение бе скъсано с едностранното решение на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Израел твърди, че целият Ерусалим е "вечната му и неделима" столица, докато Палестина иска Източен Йерусалим, окупиран от Израел от 1967 г., да бъде столица на бъдещата му държава.

Станете почитател на Класа