Кой стреля по Дениз Наки?

Досега не се беше случвало. И е много тревожно. На една германска автомагистрала някой стреля срещу критик на турския президент Ердоган. Мишената на това нападение: германският футболист от турски произход Дениз Наки.

 

 

 

 

 

 

Отдавна се знае, че Дениз Наки, играч на отбор от Диарбекир, е в родината си Турция обект на недвусмислени заплахи. Причината: футболистът използва популярността си, за да се застъпва публично за кюрдската кауза.

 

Дениз Наки

 

Всичко това е добре известно. Сега обаче се случи нещо, което е наистина тревожно: на една автомагистрала в Германия някой стреля по футболиста от турски произход. По всяка вероятност Наки е бил избран съвсем умишлено за мишена на това нападение. Защото турските националисти го свързват със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Самият футболист отрича тези обвинения. Но в Турция той вече има условна присъда за "терористична пропаганда", след която кампанията срещу него стана истински агресивна.

 

Кой стреля срещу Наки? Може би някой насъскан турски националист? Като имаме предвид, че в момента Турция всячески се опитва да подобри отношенията си с Германия, трудно можем да си представим, че поръчката е дошла от Анкара. Макар че знаем и друго: Анкара поддържа директни контакти със склонни към насилие рокерски банди в Германия.

 

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа