Лавров: "Сeгашните русофобски тенденции са безпрецедентни, по-лоши от тези през Студената война"

Сегашните русофобски тенденции "са наистина безпрецедентни, така не беше дори по време на Студената война, когато САЩ и СССР имаха идеологически различия", каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руския вестник "Комерсант".

 

"Тогава имаше отрицателна стабилност на двата твърди блока, две световни системи: социалистическа и империалистическа", припомня руският министър. "В момента, няма идеологическа разлика. Всеки има пазарна икономика, демокрация . Въпреки това, дори при липсата на идеологически различия, съществува конкуренция, което е съвсем нормално. Но конкуренцията трябва да бъде справедлива" настоява Лавров.

 

Вместо това започна антируска кампания, която засяга и въпроса за участието на руските спортисти в Олимпийските игри, както и отношенията на Москва с международните партньори.

 

"Ако си спомням правилно, Макларен в своя доклад на Световната антидопингова агенция обяви, че няма доказателства, че те не знаят как е направено, но знаят как можем да го направим", заяви Лавров във връзка с допинг скандала, приписан на Русия.

 

"Никой нормален съд в никоя страна не може да приеме тези обвинения. Въпреки това, въз основа на тези екзотични твърдения, се взе решение да отстранят страната от участие в Олимпийските игри ", осъди министърът.

 

Опитите да се промени външната политика на Русия, упражнявайки натиск върху елитите и отделните компании, нямат бъдеще, каза Лавров.

 

"Ние вярваме, че санкциите са абсолютно неоснователни по отношение от гледна точка на целите, за които са предназначени, те нямат смисъл. Защото през годините на прилагането на тези санкции, авторите им биха могли вече се убедят, че те не могат да променят честната, отворена и конструктивна политика на Русия ", отбелязва Лавров.

Станете почитател на Класа