Магическата рецепта за успех на Джак Ма

Джак Ма, президент и основател на платформата за електронна търговия Alibaba, разкри някои от тайните на успеха пред група млади лидери, поканени на последната годишна среща на Световния икономически форум в Давос (Швейцария).

 

Навремето той, който сега е най-богатият човек в Китай, се кандидатирал за повече от 30 работни места и бил отхвърлен за всички от тях. Например, от 24 души, интервюирани за работа в KFC, 23 били приети. "Аз бях единственият отхвърлен", спомня си той.

 

Ма вярва, че „в днешно време няма значение колко сме постигнали, а колко трудни дни и грешки сме преминали". Ето защо, "ако искате да успеете, учете се от грешките на другите, а не от успешните истории", казва той.

 

Бизнесменът изброи и аспектите, върху които по негово мнение младите хора трябва да се съсредоточат, през различните десетилетия от живота си, за да бъдат успешни.

 

Когато сте на възраст между 20 и 30 години, трябва да имате "добър шеф" и да се присъедините към "добра компания, за да се научите как да правите нещата правилно", съветва магнатът.

 

Когато сте на възраст между 30 и 40 години "ако искате да направите нещо сами, просто го направете, защото все още можете да си позволите да загубите, да се провалите". Скоро след това, обаче, Ма препоръчва да се започне да се дава приоритет на стабилността, семейството и бъдещите поколения.

 

Когато сте на възраст между 40 и 50 години, "трябва да вършите неща, в които сте добри, вместо да потънете в ново поле или тема в последните години от кариерата си", твърди милиардерът.

 

Когато сте на възраст между 50 и 60 години, "отделете време да обучавате млади хора, за следващото поколение", казва Ма.

 

Когато сте навършили 60 години, "по-добре е да останете с внуците си", заключава той.

Станете почитател на Класа