Кьолнският карнавал: урина, пиянства и побоища

В Германия започна карнавалът - една прастара традиция, покрай която по улиците на градовете се изливат не само пъстрота и шумно веселие, но и урина, пиянства и побоища. 

 

 

 

 

 

От началото на карнавала по улиците на Кьолн - един от главните му центрове - цари повишена възбуда. Откакто беше открит карнавалният сезон, костюмираните сякаш са полудели. Още на 11.11, когато официално стартират забавленията, започна едно безпаметно пиянство, а на много места по земята направо се търкаляха полуумрели пияници. Включително и 13-14-годишни деца. Така наречените „пикльовци-бракониери" уринираха на всяко кьоше - в такава простъпка бяха уличени 172 мъже и 12 жени. За оповръщаните входове и фекалиите по тротоара да не говорим. Карнавалистите оставиха след себе си и планини от боклук - лавките предлагат бира в изобилие, а когато наоколо няма кошче за боклук, амбалажът просто се хвърля на улицата.

 

Голямото подивяване

 

Всичко това всъщност не е ново, ще рече човек. Не само в Кьолн, но и в другите центрове на карнавала пиянските оргии и побоищата сякаш вече са част от нормалността. Но тази година нещата изглеждат особено зле - а карнавалът тепърва ще набира скорост. Управата на градския транспорт в Кьолн беше принудена временно да спира движението, защото по релсите имаше хора. Още по обяд няколко квартала бяха вече почти непристъпни. Според службите за опазване на реда, определени групи хора се държали доста агресивно. А в най-популярните карнавални квартали временно изобщо не можело да се влезе, поради което полицията нямала възможност изцяло да контролира положението.

 

Поради всичко това преди днешния старт на карнавала кметицата на Кьолн Хенриете Рекер направи изявление. Очевидно и тя е регистрирала дълбоките промени, които напоследък бележат карнавалните празненства. „През последните години, ако не и десетилетия, карнавалът се превърна в нещо, което по-скоро напомня на масово пиянство, отколкото на нашата традиционна карнавална култура", каза кметицата. Всичко това вече няма нищо общо с карнавала, добави Рекер.

 

Психологът Щефан Грюневалд твърди на свой ред, че в дъното на всичко е разпространяващата се мода да се пие на улицата. Когато са на улицата, хората подивяват по съвсем различен начин, обяснява психологът и твърди, че колкото по-занемарен е даден квартал, толкова по-разюздани са нравите там.

 

Време е да се сложи край на всичко това. Много граждани вече не са съгласни просто да си затварят очите за няколко дни. „Според мен днес хората имат по-високи изисквания към поддържането на обществения ред", казва кметицата Хенриете Рекер. И уточнява, че Кьолн има проблем не с карнавала, а с хората, които не разбират неговия смисъл.

 

Разбира се, че пиенето на алкохол и разпуснатата веселба са елемент от всеки карнавал. И понякога на човек му се иска да не взима реда чак толкова на сериозно, казва Михаел Крамп от Карнавалния комитет на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". „Но тъкмо поради това трябва да има ред", уточнява той. Именно за да бъде подсигурен редът по време на тазгодишния карнавал, градската управа в Кьолн е взела специални мерки за пиковите дни - четвъртък, неделя и понеделник.

 

Мъж разлива алкохол по време на карнавала

 

Мъж разлива алкохол по време на карнавала

 

 

Ако не си карнавалист

 

До 700 ще бъде увеличен броят на временните тоалетни. Така липсата на достатъчно тоалетни вече няма да служи като оправдание за уринирането на улицата, обяснява Енгелберт Румел от градската Служба за опазване на обществения ред. „Ще има повече мерки за сигурност, повече заграждения срещу прекалено големи стълпотворения, повече организирана програма и нови правила за собствениците на търговските обекти, продаващи алкохол. Освен това 1 600 полицаи и служители на частни охранителни фирми ще следят да се спазва забраната за използване на стъклен амбалаж и ще се грижат той да бъде изхвърлян в съответните контейнери."

 

Ако става дума за цяла Германия, изпечените карнавалисти са само малка част от обществото. В Кьолн обаче е друго. На око 98 процента от кьолнчани са убедени карнавалисти. Разбира се, този процент не може да се докаже статистически. Но е факт, че на хората, които не харесват карнавала, им трябва доста стоицизъм, за да издържат всичко това - колкото и градската управа да се грижи за нормалното протичане на празненствата. Да не забравяме и това: ако кажеш, че карнавалът нито ти харесва, нито те интересува, веднага те обвиняват, че нямаш чувство за хумор. Но хуморът не беше ли въпрос на вкус?

Станете почитател на Класа