Един грубиян

Човек, който възприема грубиянщината като част от своя мироглед, няма място на такъв висок обществен пост, коментира ФАЦ по повод отстраняването на поляка Ришард Чарнецки

от поста заместник-председател на ЕП.

 

 

 

 

 

 

В подбора на изразните си средства полският евродепутат Ришард Чарнецки минава всички граници. С което показва, че е типичен представител на полската национално-консервативна партия „Право и справедливост" (ПиС). Когато неговата колежка Роза Тун, представителка на полската опозиция в Европарламента, отправи критика към правителството във Варшава, Чарнецки я сравни с престъпниците от Втората световна война, които шантажирали укрили се евреи, издавали ги на властите и по този начин ги обричали на смърт.

 

Ришард Чарнецки

 

Това не са просто изтървани думи, а един особено мощен и отвратителен пример за обичайния тон, който държат политиците от ПиС спрямо своите политически противници. Самият лидер на партията Ярослав Качински нарече в полския парламент своите критици „бандити" и „предателски мутри", а председателят на парламента не само не му направи забележка, но дори го защити срещу надигналото се възмущение.

Чарнецки през декември 2017

 

Чарнецки в Брюксел през декември 2017

 

В този смисъл е добре, че Европейският парламент отстрани Чарнецки от поста заместник-председател заради нанесените от него обиди. Онова, което всекидневно се пише в десните полски медии и на страницата на ПиС в Сейма, не бива да бъде толерирано. В случая не става дума за никаква цензура, както в момента твърдят политици от ПиС, а за добро възпитание и приличие.

 

След свалянето си Чарнецки заяви, че бил останал верен на своите убеждения. Никой не му го забранява. Но човек, който възприема грубиянщината като част от своя мироглед, няма какво да търси на такъв висок обществен пост.

 

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа