Учените прогнозират слънчев "минимум" до средата на този век

Група от учени от Института по океанография в Университета на Калифорния в Сан Диего, САЩ, прогнозираха, че през първата половина на века започва минимум на слънчевата активност, който ще доведе до по-малко топлина на Земята. Това са заключенията на проучване, публикувано в научното списание "The Astrophysical Journal".

 

Учените са анализирали данни, събирани повече от 20 години от Международния ултравиолетов светлинен изследовател (IUE), орбитален космически телескоп, който работи в областта на тези лъчи. Изследването се състои в измерване на излъчването на звездите, за да се разкрият условията, които предхождат големите минимални температури. Резултатът от изследването е откритието, че подобно намаляване на слънчевата активност може да бъде предвидено по честотата на образуване на слънчевите петна.

 

Според експерти, вероятността за минимална температура в близко бъдеще е доста висока. Това глобално охлаждане обаче няма да бъде достатъчно силно, за да компенсира увеличаването на средната температура на Земята, причинена от глобалното затопляне. Затова топлината, която нашата планета получава от Слънцето, ще намалее, но това няма да спре глобалното затопляне, смятат изследователите.

 

Охлаждането, което учените наричат голям минимум, е период, в който магнетизмът на Слънцето намалява, образуват се повече слънчеви петна и по-малко ултравиолетово лъчение достига до повърхността на Земята. Учените вярват, че събитието се задейства на различни интервали от случайни колебания, свързани с магнитното поле на Слънцето. "Сега имаме база за сравнение, от което можем да направим по-добър модел за това как промените в слънчевата UV радиация оказват влияние върху изменението на климата ", каза Дан Лубин, изследовател физик и директор на проекта.

 

Астрономите смятат, че е възможно да се повтори минималният период на Маундер, състоял се в периода от 1645-1715 г., който се характеризира с малък брой слънчеви петна. Някои експерти го считат за малка ледникова епоха, в която глобалната температура спада с между 1 и 2 градуса по Целзий, а ниските температури са причинили редовно замръзване на река Темза през този период.

Станете почитател на Класа