Канада и Мексико се готвят за евентуалния край на NAFTA със Съединените щати

След няколко преговора със САЩ за преразглеждането на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), Мексико и Канада не са съгласни с най-трудните въпроси преди последния кръг от преговори, които ще се проведат на мексиканската територия следващия месец.

 

На 5 февруари министърът на външните работи на Канада, Кристиа Фриланд, повтори, че условията на САЩ - които се опитват да включат повече американско производство в автомобилите или автоматично изтичане на споразумението след пет години - "нямат прецедент".

 

Въпреки възможния напредък по техническите въпроси, преговорите са неразделни от политиката. През юли Мексико провежда президентските си избори, а това събитие съкращава оставащото време, за да се постигне консенсус и провокира по-малка вероятност мексиканските лидери да отстъпят.

 

Американските законодателни органи представляват друг препъникамък за консенсус, тъй като преразглеждането на пакта е една от основите на обещанията на президента Доналд Тръмп.

 

Докато Вашингтон се опитва да наложи условията си в ревизиране на NAFTA, Отава и Мексико Сити се опитват да сключат други търговски пактове. Всъщност миналата седмица те постигнаха споразумение с девет други страни, участващи в Споразумението за трансатлантическо партньорство (CPTPP), от което Тръмп изтегли САЩ през миналата година.

 

Търговското споразумение между Канада и ЕС влезе в сила миналата есен, докато Мексико се надява да договори подобно споразумение през пролетта. Освен това двете страни участват в друго споразумение за свободна търговия, включващо Колумбия, Перу, Чили, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия.

Станете почитател на Класа