В САЩ става все по-скъпо да си беден

Инфлацията е по-висока за домакинства с ниски доходи, защото купуваните от тях стоки и услуги поскъпват повече и по-бързо, отколкото стоките в потребителската кошница на богатитеПовишените цени на наемите засягат непропорционално домакинствата с по-ниски доходи

 

 

 

Колкото и да са затрогващи новините, че търговската верига Walmart и други компании в САЩ повишават заплатите на най-нископлатените си служители, последните данни за инфлацията в страната подчертават една притеснителна реалност. Изглежда, че бедните ще се нуждаят от по-голям ръст на доходите, само за да могат да поддържат сегашния си стандарт.

 

 

През последните години инфлацията в най-голямата световна икономика не достига прекомерни нива, дори може да се каже, че е твърде ниска. През декември т.нар. базова инфлация на потребителските продукти (от която са изключени нестабилните цени на храната и енергията) е достигнала само 1.8% на годишна база. Това е под поставената от Федералния резерв цел от 2 на сто.

 

Инфлацията обаче не е една и съща за всички. Както е отбелязвано и преди, тя засяга по-силно бедните, защото нещата, които те купуват, поскъпват повече и по-бързо, отколкото стоките, купувани от богатите хора. Най-големият двигател за това неравенство са наемите, които съставляват много по-голяма част от общите разходи на потребителите с ниски доходи.

 

Данните за 2017 г. показват, че тази тенденция само се влошава през последните години. За дванадесетте месеца на миналата година базовата инфлация за 10% най-бедни домакинства в САЩ е била с почти половин процент по-висока, отколкото за тези, числящи се към най-богатите 10%.

 

 

Разлика в реалната инфлация за домакинствата в различните групи по доходи. За домакинствата от двата децила с най-ниски доходи инфлацията е с почти половин процент по-висока, отколкото за най-богатите. Източник: Bloomberg

 

 

Наемите все още имат водеща роля за това разделение. През декември 2017 г. наемите са допринесли с 0.91% за общото ниво на инфлация за най-бедния децил от населението. Еквивалентните жилищни разходи за собствениците на имоти възлизат на 0.31% от общата инфлация. Други основни фактори са застраховка за превозно средство (0.26%), образование (0.11%) и тютюневи продукти (0.11%).

 

Има различни начини, по които може да се търси решение на това неравенство. Политиците биха могли например да реформират правилата за зониране, които възпрепятстват изграждането на апартаменти на достъпни цени, или пък да пренасочат жилищните субсидии, които в момента осигуряват най-големи ползи за богатите. Докато не бъдат въведени тези и други предложени промени, САЩ вероятно ще останат място, където излиза много скъпо да си беден.

 

*За изчисляването на инфлацията за отделните групи по доходи са използвани данните на Министерството на труда за цените на стоки и услуги от конкретни категории, както и данните от потребителски проучвания от 2016 г. за това каква част от разходите на домакинствата от различните групи отиват за тези стоки и услуги.

Станете почитател на Класа