Европейска сигурност: Его срещу его

Журналистът Хавиер Родригес Караско анализира конференцията в Мюнхен, която остави много въпроси и спорове във въздуха. Но едно нещо стана съвсем ясно: "Всеки дърпа към своето".

 

"Обединени в разнообразието или разделени в единството?", започва да се пита журналистът и отбелязва, че Европейският съюз "все още търси мястото си и продължава пътуването си, за да разбере каква е наистина самоличността му."

 

Той посочва, че Европа иска да направи крачка напред. "Пристигането на Тръмп разстрои плановете й. Не може вече да си дете, водено за ръка от баща му. Съюзът е бил принуден да премине с максимална скорост от пубертета към зрелостта... и сега иска да бъде независим", подчертава Хавиер Караско.

 

Въпреки това, журналистът припомня, че в рамките на самата Европа има много държави, които "искат да бъдат независими от политиките, продиктувани от Брюксел, както и други, които искат да повече напреднат икономически в национален мащаб, отколкото да харчат за тези неща."

 

Конференцията в Мюнхен, според Караско, "не показва нищо друго, освен че САЩ налагат своето темпо по целия свят. САЩ продължават да казват, че Русия е заплаха. Увеличаването на разходите за военни нужди се нуждае от оправдание", заключава журналистът.

Станете почитател на Класа