Русия излага 8 лъжи на Обединеното кралство по делото Скрипал

Постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), Александър Шулгин каза, че Лондон "все още хвърля напълно неоснователни обвинения и все нови и нови абсурдни версии за случилото се. "

 

Лъжа 1: Русия отказва да отговори на въпроси от Обединеното кралство
Шулгин припомни, че на 12 март в Лондон предлага на Москва да признае една от двете измислени версии: или отравянето Сергей и Юлия Скрипал е определено действие на Русия, или Русия е загубила контрол над своите предполагаеми запаси от токсични вещества ".


Русия не обърна внимание на безсрамния ултиматум и веднага даде еднозначен отговор: Москва няма нищо общо с химически инцидент в Солсбъри.

 

Лъжа 2: Лондон действа стриктно в съответствие с Конвенцията за химическите оръжия
Член IX от Конвенцията гласи, че държавите-членки трябва да провеждат двустранни консултации по всеки спор. Обединеното кралство всъщност "се отказа от спазването на тази разпоредба и все още отказва да сътрудничи с нас". Шулгин посочи, че Лондон "е изобретил нов начин на работа", който е "независимата проверка от страна на техническия секретариат на ОЗХО на заключенията на британската страна". Руският пратеник подчерта, че тази практика не съществува в Конвенцията и че това е "изобретение на британците".

 

Лъжа 3: Русия отказва да сътрудничи, за да установи истината
Шулгин подчерта, че всъщност ситуацията е точно обратното и че Москва е "изключително заинтересована от честно, открито и безпристрастно разследване на инцидента в Солисбъри. За съжаление, всички наши усилия се сблъскват в стената на пълната липса на желание на Лондон да взаимодейства", каза той.

 

Лъжа 4: Русия умножава версиите на случилото се, за да отклони вълната от критики
"Всъщност, това, което прави британската страна е, че чрез техните така наречени медии, да съобщава безкрайни версии: отровата в куфара, на дръжката на вратата, в елдата, в ресторанта, в букет цветя, във вентилационната система на автомобила, в парфюма и т.н. ", подчерта Шулгин.

 

Лъжа 5: Руското ръководство е потвърдило, че унищожаването на предателите в чужбина е държавна политика на страната
По отношение на това предложение дипломатът коментира, че това е "клевета и пълна глупост". "Очевидно е, че британците вече не могат да цитират никакъв пример за подобно изявление, руското ръководство никога не е казвало нищо подобно", обясни той.

 

Лъжа 6: Заключенията на експертите от техническия секретариат потвърждават, че Скрипал са били отровени със субстанция от семейство Новичок
"Изявлението е явна лъжа", каза дипломатът. "В доклада не се споменава името" Новичок ", в Конвенцията за химическото оръжие просто няма такъв концепт и няма потвърждение за "руски отпечатък" в химическото вещество в Салсбъри ", добави той.

 

Лъжа 7: Новичокът е съветско изобретение и може да се произвежда само в Русия
Шулгин припомни, че Новичок е име, измислено от Запада да определи група от химически бойни отровни вещества, които са разработени в много страни, включително Великобритания, а нито Съветския съюз, нито Русия някога са имали програма за вещество с това име.

 

Междувременно агенти, подобни на Новичок бяха "произведени и патентовани в САЩ като химическо оръжие" и то не много отдавна. Той представи документ според който Службата за патенти и търговски марки в САЩ е поискала на 1 декември 2015 г. от аналогична агенция в Русия да провери патентоспособността на изобретение на американския учен Т. Рубин.

 

Лъжа 8: Юлия Скрипал избягва да се свързва с роднините си и отхвърля руската консулска помощ
Юлия Скрипал е практически заложник в Лондон, който е подложен на психологически въздействия, каза Шулгин. "В момента британските власти внимателно крият Юлия Скипъл от медиите и обществеността, а местонахождението й е неизвестно", каза той.

 

Според дипломата британските власти са отказали входна виза на братовчедка й Виктория. "Тя няма шанс да се завърне в Русия и да получи лечение", критикува той.

Станете почитател на Класа