Първата "плаваща държава" със собствено правителство и криптовалута в Тихият океан

В неотдавнашно интервю за CNBC, изследователката от проекта Плаващ остров, Натали Мезза-Гарсия, е разказала за тази футуристична програма, осъществявана в партньорство с властите на Френска Полинезия.

 

Инициативата е пилотният проект Varyon на компания Blue Frontiers и Seasteading Institute (неправителствена организация, базирана в Калифорния). Проектът предвижда изграждането на 300 жилища в самоуправляващ се изкуствен остров със собствена криптовалута. Очаква се светът да види новата "нация" още през 2022 г.

 

Смята се, че разходите за изграждането на острова ще достигнат 50 милиона долара, които се планират да бъдат получени чрез благотворителни дарения. Един от хората, които вече допринасят, е Петър Тийл, съосновател на PayPal.

"Много е важно този проект да бъде тестван в Полинезия, това е регион, в който земята е над коралите и постепенно ще изчезне с нарастването на морското равнище", каза Мезза-Гарсия.

 

Тя отбеляза, че това ще бъде идеално място за "климатични бежанци", както и привлекателен вариант за тези, които се чувстват разочаровани от сегашните политически, системи. Бъдещите острови от този вид ще бъдат проектирани да работят като " търговски центрове ", които оперират извън регулациите на съществуващите правителства.

 

"Това означава стабилност извън нестабилните геополитически влияния, търговските проблеми и флуктуациите на валутите. Плаващия остров е перфектен инкубатор", каза тя.

 

В допълнение, в бъдеще, когато в Полинезия ще има стотици такива самоуправляващи се острови, хората ще могат да пътуват свободно от една плаваща държава в друга.

 

Например, ако някой не иска да живее под управлението на дадено правителство, "просто можете да вземе къщата си и да се пренесе на друг остров", каза Меза-Гарсия.

Станете почитател на Класа