Жените предателки в смъртоносната италианска мафия

Организираната престъпност традиционно е мъжки свят. Жените са изтикани в нейната периферия на тези свръхсекретни общества.

 

Има, разбира се, и прочути случаи по върховете на италианската мафия, при които дъщерите доставят тайни послания на бащите си в затвора или вдовиците събират лихвите от дългове към починалите им съпрузи.

 

Майки дори са крили оръжия, с които са били извършени убийства.

 

Все по-често жени, омъжени за мафиоти, изиграват още по-важна роля като вместо да помагат на мъжете си престъпници, те си сътрудничат с властите, за да спасят децата си от това да се влеят в същия този престъпен живот.

Такъв е случаят например с масов арест в Рим този юли месец. Над 250 полицаи провеждат серия от операции в италианската столица, които имат съкрушителен ефект върху клана Казамоника - най-новият престъпен синдикат на Италия.

 

Според властите бизнесът на Казамоника се оценява на 90 млн. евро годишно приходи от нелегални дейности.

Още през 2014-а Рим е разтърсен от разкрития за тях, а антимафиотите ги наричат "петата мафия". Казамоника действа незабелязано от политици и журналисти и експлоатира най-слабите звена в управлението на града като събирането на боклука и почистването на улиците.

 

А Вечният град става все по-неподходящ за живее и все по-опасен.

Разследванията за Рим като мафиотска столица разкриват картина, по-страшна и от най-мрачните хипотези.

Антимафиотите успяват да намерят доказателства за изнудвания, трафик на наркотици и други свързани с тези дейности престъпления. Конфискуват се десетки хиляди евро под формата на пачки, овързани с ластици. Иззети са луксозни коли, скъпи часовници, ценни книжа.

 

Затворени са салони за красота и кафенета, чрез които жените на мафиотите им помагат да "перат пари".

 

Всичко това става възможно благодарение на група жени, които полицията държи под специална закрила и които се оказват основният инструмент за разгръщането на сложната операция по разбиването на престъпната мрежа в столицата.

 

Властите за първи път идентифицират жените през 2017-а при погребението на Виторио Казамоника.

Тогава черни жребци теглят каретата с ковчега и хеликоптер разпръсква розови листа над процесията. В изпълнение на тромпетисти звучи основната мелодия от "Кръстника". Погребението е по-пищно от тези на важни държавни личности.

 

Една от жените, помогнали в действията срещу Казамоника, събира доказателства в продължение на месеци, а накрая успява да се измъкне на косъм от клана като оставя зад гърба си личните си вещи.

40 дни преди да отиде в полицията, членове на семейството започват да подозират, че тя ще ги издаде, и я затварят в плен в една от семейните къщи.

 

Жени като нея рискуват животите си и го знаят прекрасно.

 

В момента, в който проговорят пред властите, те се превръщат в мишена. Това са Казамоника - те не се шегуват с подобни неща.

Благодарение на тези жени обаче полицията успява да атакува "архипелага на фамилията" - сърцето на сложна система от връзки и нелегални дейности. Така действа и Камората в Неапол и Ндрангета в Калабрия.

Отново с тяхна помощ властите изкупуват имоти от лихвари, свързани с Казамоника. Повечето от жените са били лични шивачки или домашни помощници на мафиотските съпруги.

 

Арестите обаче са само върхът на айсберга.

 

Добър старт, който далеч не означава, че случаят е приключен. Едно е ясно - занапред антимафиотите в Рим ще разчитат изключително много на една тайна група жени, които ще предадат поредната фамилия.

Станете почитател на Класа