Отвориха мистериозния черен саркофаг, открит в Египет

В четвъртък египетски учени и инженери отвориха мистериозния черен саркофаг, открит в началото на юли в Александрия, съобщават местният ежедневник Al-Masry Al-Youm.

 

Процесът на отваряне на саркофага бе прекъснат в началото: след като капакът се вдигна с около 5см, се понесе непоносима миризма, така че научната комисия нареди на всички неоторизирани зрители да напускат.

 

Така журналистите и зрителите трябваше да напуснат, а няколко членове на египетската армия започнаха да контролират достъпа.

 

След вентилацията на саркофага учените продължиха с отварянето и осъзнаха, че е пълен с червеникава течност. В социалните мрежи започнаха спекулациите, че може да е някакъв вид отрова или червен живак.

 

Малко след това слуховете бяха отхвърлени от генералния секретар на Върховния съвет на Античността на Египет Мохамад ал-Вазири, който ръководи отварянето. Служителят съобщи, че гореспоменатата течност е отпадъчна вода, навлязла в саркофага през пукнатина на горната сграда, а цветът се дължи на смесване на водата със съдържанието на саркофага.

 

Той изясни съдържанието на този гигантски ковчег, който е останал запечатан повече от 2000 години. Въпреки надеждите на много експерти, които вярваха, че може да е принадлежал на легендарния завоевател Александър Велики, Вазири разкри, че това е семейно погребение, като вътре са открити три мумии.

 

В допълнение, Вазири е заявил, че мумифицираните хора "нямат връзка с кралските семейства на Птолемеите или с римската епоха, тъй като няма съответните надписи върху саркофага."

Броят на мумифицираните хора обяснява размера на саркофага: най-големият открит в Александрия, висок 185 см, дълъг 265 метра и широк 165 сантиметра.

Станете почитател на Класа