Лош прецедент? В САЩ поискаха да свидетелства преводачът на срещата Тръмп-Путин

След срещата в понеделник между Тръмп и руският президент Владимир Путин, в която лидерите бяха придружени само от техните преводачи, демократите намекнаха, че не може да се разчита на американския президент и поискаха неговата преводачка да разкаже какво се е случило на двучасовата среща.


Няколко републикански законодатели изразиха силната си опозиция срещу искането на Демократите да бъде призована преводачката на президента на САЩ Доналд Тръмп, за да разкрие подробности за срещата на върха в Хелзинки.

 

Сенатор Линдзи Греъм, чест критик на президента, каза, че е "абсолютно против" да се призове да свидетелства пред Конгреса преводачката, идентифицирана като Марина Грос, , прогнозирайки, че това ще бъде "последният път когато чужд лидер се среща с президента на САЩ насаме."

 

"Не мога да си представя как това ще засегне бъдещите президенти по отношение на способността им да говорят с чуждестранни лидери", каза Греъм пред Политико. Боб Коркър, друг критик на Тръмп, също се съгласи, че призоваването на преводачката и изискването на писмените й бележки ще създаде лош прецедент.

 

"Ако ние започнем да изискваме писмените бележки, мисля, че се движим към прецедент, който освен ако не е извършено престъпление, е безпрецедентен и неуместен" цитира Коркър Foreign Policy.

 

Димитри Заречнияк, преводачът на бившия американски президент Роналд Рейгън, също говори по въпроса.

 

"Никога преди това не срещнах такова намерение да се извика преводач в Конгреса. Мисля, че това е скандално"., каза той, който в продължение на години е работил като преводач за Държавния департамент на САЩ.

Станете почитател на Класа