Белият дом: САЩ изпращат на Путин покана да посети Вашингтон тази есен

Президентът на САЩ "помоли съветника по националната сигурност Джон Болтън да покани президента Путин във Вашингтон тази есен, вече се водят дискусии", съобщи секретарят на Белия дом Сара Сандърс в Twitter.

 

Също така, Сандърс обяви, че в Хелзинки Тръмп се е съгласил да се провежда редовен работен диалог между Съветите за сигурност на двете страни.

 

Путин е посещавал Съединените щати седем пъти. Последното му посещение се състоя през септември 2015 г., по данни от Държавния департамент, когато той се срещна с президента Барак Обама в рамките на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

"Очаквам с нетърпение втората ни среща [с руския президент Владимир Путин], за да можем да започнем да изпълняваме някои от многото дискутирани неща, които включват борбата срещу тероризма, сигурността на Израел, ядрената енергия ...", написа президентът САЩ в туит на 19 юли.

 

Няколко часа по-рано Тръмп заяви, че "фалшивите медии искат отчаяно да видят огромна конфронтация с Русия, дори конфронтация, която може да доведе до война". Изявленията на американския лидер се случват след реакциите на неотдавнашната му среща с руския президент.

 

Президентът на САЩ стана обект на силна критика от страна на някои медии, няколко конгресмени и американски личности, които негативно оцениха поведението му по време на срещата на върха с Путин. Някои от противниците му отхвърлиха речта на срещата в Хелзинки като "срамна и просто коварно предателска".

 

"Разговорите с" Тръмп "бяха проведени в честна и професионална среда и ги считам за много успешни и полезни", каза Путин след срещата.

 

От своя страна Тръмп обяви, че срещата на високо равнище в Хелзинки е "само началото на един дълъг процес" в двустранните отношения между Вашингтон и Москва и уточни, че това е "много добро начало" за всички.

Станете почитател на Класа