Путин и Меркел: "Абсолютно погрешно е политизирането на Северен поток 2"

Руският президент Владимир Путин обсъди с германския канцлер Ангела Меркел политическото възприемане на Nord Stream 2 и възможните санкции, които могат да бъдат въведени в рамките на седмици срещу руско-германския газопровод, информира The Wall Street Journal.

 

"Путин и Меркел се съгласиха, че е абсолютно погрешно да се политизира по някакъв начин този проект с чисто търговски характер ", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след срещата между двамата лидери в Берлин.

 

"По принцип има разбиране, че Северен поток 2 е абсолютно търговски, печеливш, конкурентен и отговаря на интересите на всички", обясни Песков. "Следователно е необходимо да се вземат мерки, за да се защити от евентуални незаконни и неконкурентни атаки от трети страни", обобщи говорителят.


Въпреки, че "нямаше цел за постигане на споразумение" относно съвместен отговор на потенциални американските санкции срещу компаниите, които участват в неговото изграждане, говорителят на президента заяви, че Северен поток 2 може да се защити "по различни начини. Като цяло, страните се съгласиха, че проектът трябва да бъде завършен", добави той.

 

Северен поток 2, който не възпрепятства транзита на руски газ през Украйна, съответства на разширяването на сегашния газопровод "Северен поток", изграден от Русия в Германия през Балтийско море. След като бъдат получени останалите разрешителни за строеж от европейски държави и проектът бъде завършен, се очаква да се удвои сегашното снабдяване с природен газ по този маршрут.

Станете почитател на Класа