Русия бясна на Израел: Москва се закани да отмъсти

ИЗРАЕЛСКИ ВОЕННИ СА ВИНОВНИ ЗА СВАЛЯНЕТО НА РУСКИЯ ИЛ-20

 

Русия си запазва правото да отмъсти на Израел, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман, предаде ТАСС.

Така Шойгу коментира действията на израелски пилоти, които са се прикривали зад руския Ил-20 и са го направили мишена на сирийската въздушна отбрана.

По-рано говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков съобщи, че причина за инцидента с руския военен самолет имат израелски пилоти. “Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200”, каза говорителят.

Шойгу отново подчерта,  че вината за сваления руски самолет и смъртта на екипажа са изцяло на Израел и припомни, че Москва многократно призовава израелската страна да се въздържа от удари срещу Сирия, които застрашават руската армия.

 

https://www.news-bulgaria.info/wp-content/uploads/news/2018/092018/18092018/il20.jpg

 

Ръководителят на министерството на отбраната подчерта, че безотговорността на израелските военновъздушни сили струва живота на петнадесет руснаци. Според него действията на израелския военен отдел  са враждебни и не отговарят на духа на двустранното партньорство.

 

https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2018/09/4806391.jpg

 

От израелското министерство на отбраната потвърдиха за диалога между Шойгу и Либерман, но отказаха да коментира съдържанието на разговора.

Израелските посланици в Москва бяха призовани във външното министерство.

Ил-20 изчезна от радара вчера вечерта по време на акция на 4 израелски самолета Ф-16, които са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата “Оверн”, и “в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили”.

В същото време Израел не предупреди руската команда за планираната операция.

 

Станете почитател на Класа