Предлагат рублата да повтори историята с американския долар

Русия заедно с ЕАИС трябва да спрат да се стесняват. Те трябва да създадат собствена Бретън-Уудска система. Ако рублата бъде подплатена със злато в това неспокойно време, тогава ще се отчита на световната сцена. Това предложение бе направено от ръководителя на Евразийската банка за развитие Андрей Белянинов. Струва ли си Русия да разгледа тази възможност?

След като руското правителство обяви курс за дедоларизация на руската икономика, икономистите започнаха един по един да генерират идеи за това как това може да се направи. Наскоро бившият министър на енергетиката и сега ръководител на корпорация „Енергия“ Игор Юсуфов предложи Русия, заедно с ОПЕК, да създаде специална криптовалута вместо долара за плащания на петролния пазар, подплатена от газ, петрол и други енергийни ресурси. Вестник „Взгляд“ писа преди подробно доколко истинска алтернатива са петродоларите.

 

 

Председателят на Евразийската банка за развитие Андрей Белянинов отиде по-далеч и прикани страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) да създадат своя Бретън-Уудска система и да направят рублата единица за разплащане, подплатена със злато. ЕАИС включва Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения. „Имаме всички основания да превърнем рублата в разплащателна единица. Аз съм председателят на Евразийската банка за развитие, създадена от шест държави (плюс Таджикистан – бел. „Взгляд“), а на разположение на Русия има четири такива банки за развитие. Мнозина са забравили за това. Това са уникални инструменти, които трябва да бъдат активно използвани в тези смутни времена“, заяви Белянинов на конференцията „Плехановски форум: Актуален диалог“.

Бретън-Уудската система е създадена през 1944 г. и заменя златния стандарт след Втората световна война. САЩ, които страдат малко в тази ужасна война, се възползват от ситуацията и печелившата си позиция. Американският долар е обвързан със златото при фиксирана цена от 35 долара за унция, докато другите основни валути в света са обвързани с долара. И тази система работи добре за САЩ в периода на следвоенно икономическо възстановяване на сегашните страни от Г7. Съединените щати, със своите „златни“ долари, които те отпечатват и щедро разпространяват в Европа и Япония с милиарди, стават основен помощник в тяхното възстановяване. Помощта, разбира се, не е безвъзмездна, а в замяна САЩ получават всичко, което искат за икономиката и търговията си, все повече обвързвайки другите икономики с долара и САЩ.

Такава система съществува три десетилетия, докато европейските държави не се възстановяват и не искат да се отърват от такава силна зависимост от Америка и накрая да разполагат със собствени центрове за емисии. И когато през 1974 г. Бретън-Уудската система се срина, на теория се предполагаше, че това ознаменува фалит и гибел на американската валута. Всъщност пазарът не го възприема като загуба, а като отърваване от ненужния баласт под формата на злато. Доларът тогава вече е окупирал световната търговия, придобил е доверие и може да съществува без златно обезпечение.

Всъщност нещо подобно предполага да се направи с рублата и ръководителят на Евроазиатската банка за развитие. „Сега трябва да направим наш си Бретън Уудс по отношение на рублата. В нашата страна има достатъчно злато, в Беларус няма много, но ние ще го споделим с тях. И ще направим сериозна световна разплащателна единица, световна валута, с която ще се съобразяват“, заяви Белянинов.

"Ние, по мое мнение, се стесняваме, трябва да кажем: „Уважаеми господа, рублата се е състояла като платежна единица, елате при нас, ние ще ви осигурим своевременни плащания и добро качество“, заяви той. „Обективно тя вече стигна до това - всички искат рублата. Казвам това като практикуващ банкер. Защо? Всичко това е свързано с валутния риск, волатилността. Благодарение на Тръмп ние се страхуваме от скокове в долара и еврото“, добавя Белянинов.

Тръмп действително действа срещу долара, тъй като неговата политика на протекционизъм се нуждае от слаба, а не от силна американска валута. Така че можете да направите местната продукция по-конкурентна и така американските експортни продукти ще могат да надминат конкурентите. Не без причина, в борбата срещу САЩ, Китай е отговорен за обезценяването на юана. Политиката на Федералния резерв на САЩ за затягане на паричната политика обаче противоречи на желанието на Тръмп, така че той непрекъснато критикува регулатора и в същото време обвинява Китай за валутните войни и изисква по-евтин петрол от Русия и ОПЕК. Защото тогава цената на бензина в Съединените щати ще намалее и това ще бъде голяма помощ за американското производство.

Що се отнася до идеята рубла да се подплати със злато, тя изглежда повече утопична, отколкото реална, казват експертите.

„Сравняването на САЩ от тези години и днешна Русия не е актуално. Още по това време Щатите имаха сериозно влияние по света и най-развитата финансова система. Те също така разполагаха с достатъчно средства, за да лобират интересите си. Русия е в изолация, икономиката ѝ е слаба и финансовата система е слабо развита. Затова днес не можем да предложим супервалута на целия свят“, заяви Анна Кокорева, заместник-директор на аналитичния отдел на „Алпари“.

Тогава САЩ се възползват от слабостта на Европа и Япония след Втората световна война. Русия днес е в състояние на санкционна война, започната от САЩ срещу нея.

Освен това са необходими огромни златни резерви, за да се върнем към златния стандарт. През 1945 г. САЩ са натрупали около 17,9 хил. тона злато. Никоя страна не разполага с такова богатство. Великобритания притежава 1.7 хиляди тона злато, Франция - 1.4 хиляди.

САЩ все още са най-големият притежател на злато в размер от над 8 хиляди тона. Второто място е заето от Германия с половината количество. Русия е само на пето място с 2 хиляди тона. Китай, между другото, е с още по-малко - 1.9 хиляди тона.

„Златните резерви на Руската федерация не са толкова големи и възлизат на едва около 80 милиарда долара. Необходимо е да се съчетае този обем с паричното предлагане. Малко вероятно е с едната рубла нашата страна да може да консолидира голямо количество злато. Ако вземем заедно страните от ЕАИС, златните резерви ще се увеличат, но трябва да се осигури и обемът на паричното предлагане“, казва Анна Кокорева.

"Нито една страна в света, освен САЩ със своите 8 хил. тона, не може да върне златния стандарт - има твърде малко жълт метал, за да се осигури обмен на хартиените пари с монети или слитъци. Дори всички резерви на Русия, Беларус и Казахстан не са достатъчни, за да направят рублата „златна“ или най-малко биметална, т.е. на злато и сребро. Съвременната световна търговия е твърде сложна, за да се балансират външнотърговските дефицити с помощта на кюлчета или монети“, смята Алексей Визаровски, икономист и вицепрезидент на „Златен монетен дом“.

За Русия ще е по-лесно да следва пътя на Венецуела и да подплати валутата си с нефт и газ, допълва Кокорева. „Само по себе си осигуряването на валута с един или друг ресурс не я прави глобална. Едва когато икономиката на страната е значително интегрирана в глобалната ще е възможно световно признаване на нейната валута като платежно средство. Освен това икономиката трябва да се стабилна“, казва Кокорева.

Всичко това обаче не означава, че Русия няма нужда да трупва златни резерви. И Русия увеличава както производството (около 300 тона годишно), така и златните резерви, отбелязва Вязовски. Първо, обяснява той, жълтият метал непрекъснато става все по-скъп, а инвестирането на резерви в злато е просто печелившо. Миналата година унцията добави 14% в доларово изражение, през предходната година 8%. На второ място, ръстът на златните резерви и без златен стандарт увеличава доверието в рублата. „Ако към това добавим към вече обявения процес на дедоларизация, както и прехвърлянето на търговията с вътрешни суровини - нефт, газ и метали - на рубли, тогава нашите съседи в ЕАИС имат всички основания постепенно да преминат към единен валутен съюз, базиран на рублата", - счита Вязовски.

Подплатяването на рублите и извеждането им на световно равнище е възможно, съгласна е Кокорева, само че ще отнеме години.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа