Саудитска Арабия: Кашоги починал в резултат на "битка" в консулството в Истанбул

Саудитският опозиционен журналист Джамал Кашоги, изчезнал на 2 октомври, след като влезе в консулството на страната си в Истанбул, е починал в резултат на разгоряла се "битка" с други хора вътре в сградата, съобщи в петък главният прокурор на Саудитска Арабия, според Ройтерс.

 

Чрез държавната агенция Рияд съобщи, че след предварително разследване, във връзка с делото са арестувани 18 души, всички от саудитска националност. Главният прокурор на страната заяви, че разследването на инцидента продължава.

 

Също така се оказа, че саудитският крал Салман бин Абдулазис е уволнил заместник-шефа на разузнаването Ахмед Асири и съветника на кралския двор Сауд ал Кахани. Последният отговаря за саудитската пропаганда в чужбина.

 

За пръв път Риад признава, че Хашоги, от чието изчезване вече са минали повече от две седмици, е мъртъв. Преди това Рияд многократно отричаше, че е бил убит в рамките на мисията и твърдеше, че я е напуснал малко след влизането си.

 

Критичният журналист от Саудитска Арабия никога не бе видян отново, след като влезе в консулството на своята страна в Истанбул на 2 октомври, за да събере документи, необходими за сключване на брак. Анкара започна разследване по случая, по време на което анонимни турски официални лица увериха медиите за наличието на звукови и видео доказателства, че е убит и разчленен в сградата.

 

Източници, които имат достъп до разследването, съобщиха на пресата, че е бил разчленен от началника на съдебна патоанатомия на Генералната дирекция за обществена сигурност на Саудитска Арабия, Салех ал Тубайчи, в присъствието на консула. Според тях, убийството е продължило седем минути.

 

Вчера беше съобщено, че турските власти са разширили търсенето на Кашоги, в гора в Истанбул и в близката провинция. Според вестник Daily Sabah, този факт "ясно показва, че усилията вече не са за намиране на журналиста, а на останките му."

 

Коментирайки този случай, журналистът Педро Гонзале Мунне заяви, че това твърдение от Рияд е "начин за печелене на време".

Станете почитател на Класа