Пеня Нието: Мексико няма да допусне "нередовно или насилствено" влизане на мигранти

"Като всяка суверенна държава, Мексико не позволява или не ще позволи нередовно или насилствено навлизане в територията си", заяви президентът на Мексико, Енрике Пеня Нието, в съобщение за опитите за незаконно влизане в Мексико на кервана от мигранти от различни страни от Централна Америка.

 

Пеня Нието подчерта, че Мексико призовава за "безопасна, редовна и подредена" миграция на тези, които напускат родните си места в търсене на по-добри условия на живот, и че мексиканското правителство е в контакт с членовете на кервана за да им съобщи, че биха били приети при спазване на надлежните процедури.

 

В това отношение мексиканският президент припомни, че всеки може да влезе в страната, при условие че има "документи за пътуване и виза, издадена от Мексико", или да поиска признаване като бежанец.

 

"За тази работа официално поискахме подкрепата на ООН. По този начин започна влизане в нашата страна на десетки хора, които се обслужват от Националния институт по миграция", каза президентът.

 

Пеня Нието се оплака, че голям брой имигранти се опитали да влязат незаконно в Мексико, създавайки "безпрецедентна ситуация" на граничен пункт между Сиудад Идалго (Чиапас, Мексико) и Текун Уман (Гватемала). Президентът също така добави, че събралите се са нападнали и дори наранили "няколко членове на Федералната полиция, които са без оръжие идействат при строго спазване на протоколите за правата на човека ".

Станете почитател на Класа