Килограмът се променя завинаги: Одобриха предефинирането на тази единица

26-та Генерална конференция по мерки и теглилки, която се проведе във френския град Версай, гласува в подкрепа на предефиниране измерването на килограма, което вече не ще зависи от материален обект (метален цилиндър, наречен Grand K - еталон на кг), а от стойност, установена от една природна физическа константа, съобщава AP.

 

Единицата за маса ще остане същата и ще промени само своята дефиниция, която ще бъде свързана с константата на Планк, концепция, която идва от квантовата физика и установява пропорциите между енергия и честота.

 

През 130 години метален цилиндър, затворен под две стъклени камбани в град Севрес, служеше като стандартен модел за масовите измервания. На всеки 40 години служителите го изваждаха оттам, за да калибрират подобни тежести за целия свят.

 

Сега физиците се опитват да минат без "Гранд К", както се нарича това парче сплав от платина и иридий, заменяйки го с изчисление чрез физическите константи.

 

"Килограмът е последната мярка, основана на физически артефакт", подчерта Томас Гренън, генерален директор на Националната лаборатория по метрология и тестване на Франция.

 

Според него, този обект съществува от дълъг период от време и може неговата маса да се промени, което не е подходящо, като се имат предвид "нивата на точност, от които имаме нужда днес с високо-точните технологии", заяви Гренън.

 

В допълнение, делегатите на конференцията ще променят дефинирането и на три други основни единици: ампер, келвин и мол.

 

"Новите дефиниции на ампер и келвин значително ще подобрят точността, с която могат да се правят електрически и радиометрични измервания на температурата", обясняват от Международното бюро за теглилки и мерки. Те също така твърдят, че новата дефиниция на мол ще бъде много по-проста. Предефинирането на тези единици ще послужи за възприемане на технологията на този век.

 

Промените ще влязат в сила от май 2019 г., съобщава АФП.

Станете почитател на Класа