Книгата "Денят на Страшния съд" крие друга история

Карол Саймс, професор по история в Университета на Илинойс, САЩ, е проучвала в продължение на години произхода на така наречения "Domesday" или книгата "Денят на Страшния съд", един от най-известните документи на британската историография. И това, което най-накрая е открила, е една друга история за нейното създаване, различна от това, което досега се разпространява, съобщава Phys.org.

 

Според приетата версия, създаването на книгата е поръчано през 1085 от крал Уилям Завоевателя, който 20 години след нападението му над Англия от Нормандия, е наредил изчерпателно проучване на новото си царство. Смята се, че една година по-късно, през 1086 г., той е получил готовата книга, която прави обширен преглед на богатството и ресурсите на тази територия.

 

Според професорката обаче "загадката, която никога не е била разкрита, е как този масивен текст наистина е създаден за този изключително кратък период от време". След провеждането на задълбочено разследване, специалистката заключила, че книгата е завършена години и дори десетилетия, след смъртта на Уилям I през 1087 г.

 

Друго от основните й заключения е, че книгата не е, като се смяташе, резултат на заповед или бюрократична инициатива, а "позволение на стотици хиляди хора и общности да изразят недоволството си и своите собствени идеи за закон и правосъдие, в един публичен запис. Това е документация за травмата на завоеванието", каза тя.

 

Например, в текста има регистър на граждани, които се оплакват от разрушаването на къщите им за изграждане на замък. "Трябва да преосмислим онова, което изглеждаше просто като кралски проект, поръчан отгоре", казва професорката. "Това е само върхът на един голям и чудовищен айсберг, който включва действията на много исторически актьори и честно запазва гласовете им", добави тя.

 

"Това помага да се разкаже много по-различна история за един от най-историческите моменти на Англия - нормандското нашествие и последиците от него – а не само история за "великия човек", обобщи Карол Саймс.

Станете почитател на Класа