Кой дирижира световния оркестър?

В Сингапур се проведе срещата на високо равнище Русия-Асеан, в тези дни там се провежда Източноазиатската среща на високо равнище (ИАСВР).

На ИАСВР участват 18 държави: страните-членки на АСЕАН и диалоговите партньори на организацията Русия, Австралия, Индия, Китай, Южна Корея, Нова Зеландия, САЩ и Япония. На предстоящата среща Русия за първи път е представена на равнище държавен глава. Руският лидер на 15 ноември в Сингапур участва в пленарното заседание на Източноазиатската среща на високо равнище.

 

https://webnews.bg/uploads/images/37/8837/388837/768x432.jpg?_=1541954575

 

Едновременно с тези важни международни форуми в Сингапур се провеждат многочислени срещи между основните участващи в тях държави. Но тук е любопитно, че в центъра на всеобщото внимание е президентът на Русия Владимир Путин. Буквално всяка негова крачка, всяко негово движение ставата едва ли не основната новина за световните медии.

Веднага при откриването на срещата всеобщото внимание бе привлечено от факта, че на руския президент бе предложено да премине през рамката на металодетектора на срещата в търговско-изложбения център Suntec в Сингапур. „Той пристигна на срещата и искаше да премине, както е обичайно край рамките на металодетектора, която в такива случаи стои за всеки, но не и за него. И въпреки това Владимир Путин внимателно бе насочен именно през тази рамки“.

Струва ни се, а какво е необичайното тук? Всички така преминават! Но именно този детайл, свързан с държавния глава на Русия, както и всяка друга – е в центъра на внимание.

Палецът на Путин

Точно по същия начин се случи и на срещата между световните лидери в Париж, където те се събраха във връзка със стогодишнината от края на Първата световна война. Там, за да почетат паметта на 10-те милиона загинали войници и седемте милиона цивилни, се събраха ръководителите на 72 държави.

Тук сензация стана самата поява на Путин на срещата, която, както първоначално смятаха западните медии, „ще стане бенефис на президента на Франция Еманюел Макрон“.

И самият френски лидер направи всичко за това: ефективно премина под строй в шал, строи световните лидери като хор. Но не успя да го дирижира. „Диригент на световния оркестър“, както отбелязаха медиите, се оказа руският президент.

Обичайно диригентът се качва последен на сцената. В очакване на Владимир Путин и Доналд Тръмп всички затаиха дъх. Руският лидер се появяват последен, поздравява се с Тръмп и му показва изпънат на горе палец като знак на одобрение. Забелязал това, Тръмп, който дотогава мрачен, явно се развеселява и заусмихва.

„Тръмп е много мрачен на церемонията. Той засиява едва когато вижда, че Путин минава край него. Той се усмихва простодушно, което е особено забележимо на фона на Меркел и на Макрон, чиито лица не изразяват никакви емоции при вида на руския лидер. Путин бързо им стиска ръцете, а на Тръмп показва изпънат палец“, с удивление пише британският „Гардиън“.

И американският новинарски портал „Бизнес Инсайдър“ отбелязва, че Тръмп засиява, когато Путин се присъединява към световните лидери на Парижкото мероприятие по случай годишнината от Първата световна война. „Докато Тръмп се усмихва, видял Путин, приближаващ групата на лидерите край Триумфалната арка, господин Макрон се цупи. Германският канцлер Ангела Меркел също не изразява радост, когато Путин приближава държавните глави“, отбелязва изданието.

Това е то! Колкото и да говорят за „изолацията на Русия“, за това, че тя и нейното ръководство са станали „световните изгнаници“, колкото и да въвеждат против нея санкции, достатъчно е Путин да се появи сред западните лидери и главата на най-могъщата световна държава започва да се усмихва радостно, а лидерите на Западна Европа да се цупят ревниво. Дори повдигнатият палец на Путин става предмет на оживено обсъждане в медиите!

„Докато Путин за кратко поздрави Меркел и Макрон, Тръмп го потупа по рамото. Путин показа на президента на Съединените щати вдигнат палец - жест, който самият Тръмп постоянно демонстрира, докато фотографира отбелязва „Бизнес Инсайдър“. И журналистите се засуетиха, опитвайки се да уловят този „исторически момент“.

Изревнуваха Путин в Париж до такава степен, че неочаквано дори промениха разположението на гостите на официалния обед, на който Путин първоначално трябваше да седи до Тръмп.

За да не се допусне това вниманието на световните медии окончателно да премине към Путин, него го сложиха не до президента на САЩ, а срещу него, за да не могат да разговарят.

Всички отбелязаха и унизителното фиаско на президента на Украйна Петро Порошенко. Макар че в началото никой не го бе викал в Париж, той все пак се яви на главната церемония и търсеше очите на Тръмп, когато той приближи световните лидери. Тръмп обаче не само, че не му даде ръка, но дори не го погледна. След това главата на Украйна изчезна напълно. Той вече не беше на общата снимка на лидерите.

Това са последните политически новини на международната сцена. Изглежда, че всичко това са дреболии - някой се е ръкостискал с друг, погледнал е към някого, показал е пръст и т.н. Но всичко, което се случва сега по световните форуми, убедително потвърждава, че международният авторитет на Русия непрекъснато се разраства и че нейния държавен глава става „диригент на световния оркестър“.

Не е случайно, че дори американският телевизионен канал СиЕнЕн публикува наскоро документален филм с името „Най-могъщия човек на света“, посветен на президента на Русия Владимир Путин.

И как иначе, ако дори и палецът на президента на Русия става предмет на внимание и на най-оживени коментари.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа