Първата плаваща АЕЦ

Русия пусна в действие първият ядрен реактор на плаваща платформа В експлоатация влезе първият ядрен реактор на плаващата АЕЦ “Академик Ломоносов”

 

“В Мурманск, на първата в света плаваща атомна електроцентрала “Академик Ломоносов”, създадена от ФГУП “Атомфлот” и специалисти от Балтийския завод, първият от двата реактора РУ-1 бе въведен на енергийна мощност от 10%. Това означава, че единият от двата реактора на платформата е стартиран”, казаха от концерна “Росенергоатом”.

 

 

Предвижда се в близко бъдеще двата реактора постепенно да бъдат въведени на номиналното ниво на мощност.

Основният етап от операцията по задвижване е комплексната експертиза на ядрения реактор на плаваща платформа, която започна на 25 ноември и ще продължи до пролетта на 2019 година. През есента на 2019 г., плаващата АЕЦ ще пристигне на пристанището на Певек в Чукотка, където ще замени АЕЦ “Билибинска” и ТЕЦ “Чаунска”.

Плаващата атомна електрическа централа “Академик Ломоносов” с мощност от 70 МВт е предназначена за производство и разпределение на топлинна и електрическа енергия и може да се използва за дестилиране на морска вода. Станцията е снабдена с два реактора от типа КЛТ-40С, които са в състояние да генерират 70 MВт електроенергия и 50 Гкал/ч топлинна енергия в номинален работен режим.

 

Станете почитател на Класа