Русия: Замразяването на активите на PDVSA е кражба, за да поставят Венецуела на колене

Постоянният представител на Русия във ООН Васили Небензия говори за Венецуела на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.


Той спомена замразяването на активите на държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela Sociedad Anónima (PDVSA) и присвояване на други венецуелски ресурси от Вашингтон и Лондон, които според него възлизат на 30 милиарда долара.


"Нека наричаме нещата с техните имена: пред очите ни ограбват безсрамно суверенна страна, като се опитват да я поставят на колене, така че да се моли", каза Небензия.


Освен това дипломатът осъди щетите на венецуелската икономика, причинени от санкциите на САЩ, които възлизат на 345 милиарда долара. - Но за това не се говори - каза Небензия.


Според него е "абсолютно очевидно", че единствената цел на САЩ във Венецуела не е разрешаването на проблемите на южноамериканската нация, нито грижата за нейния народ, "а това е била и е смяната на режима и включва заплахи за осъществяването й чрез военна намеса."


Дипломатът добави, че използваните от Вашингтон методи за постигане на тази цел имат много малко общо с международното право и гражданските правила и посочи, че това е неуважение към основните принципи, на които се основава ООН. „За съжаление, от дълго време това е норма за САЩ. "


Предвид ситуацията, която се създаде във Венецуела, представителят заяви, че Русия се застъпва за спиране на нарушаването на резолюциите на Общото събрание, за спазването на суверенитета на Венецуела и за прекратяването на "лицемерните опити за оказване на помощ".

Станете почитател на Класа