ЕС реагира на обявената от Назарбаев

След изявлението на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев за оставката, в Европейския съюз очакват плавен преход на властта в републиката в съответствие с конституцията, заяви представител на ЕС.

Според него Назарбаев „изигра важна роля в развитието на сътрудничеството както на регионално, така и на световно равнище”.

 

https://www.mediapool.bg/images/291/a14a3669ae1f8dabac53c5c549211e77.jpg

 

„Като президент на Казахстан от почти 30 години, Назарбаев насърчава реформите за модернизация, включително конституционните. Назарбаев изигра важна роля в развитието на сътрудничеството както на регионално, така и на световно равнище, като особено се наблегна на насърчаването на мира, стабилността и сигурността”, заяви представителят на ЕС.

Той също така подчерта, че „Казахстан остава един от ключовите партньори на ЕС в региона”.

На 19 март Назарбаев, който ръководи Казахстан почти 30 години, обяви оставката си. В същия ден Назарбаев проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и с президента на Беларус Александър Лукашенко.

 

0a

 

Наследникът на Назарбаев е председателят на Сената на Казахстан Касим-Жомар Токаев. В същото време самият Назарбаев ще остане начело на Съвета за сигурност на републиката.

Станете почитател на Класа