Въртележката "Брекзит"

Въртележката се върти и в момента всичко изглежда възможно: Брекзитът може да бъде отложен или отменен, а може да има и нов референдум. Тази последна възможност крие сериозна опасност, за която засега никой не говори.

 

 

 

 

Британската министър-председателка Тереза Мей поиска от ЕС отсрочка за напускането. Ако държавните и правителствени ръководите на ЕС-27 се съгласят, Брекзитът трябва бъде отложен до 30 юни, според представите на Мей. Ако ли не - британците ще трябва да напуснат без споразумение на 29 март. Такъв вариант обаче е малко вероятен. Но и отлагането крие много неизвестни, защото в края на май ще бъде избран новият Европейски парламент.

 

default

 

Европейската комисия вече уведоми Тереза Мей, че Обединеното кралство може да не участва в тези избори, единствено ако напусне ЕС до 23 май. Но ако Брекзитът наистина се отсрочи чак до 30 юни, тогава Великобритания е длъжна да участва в изборите - обратното би довело до много големи политически и юридически рискове. Казано с две думи: несигурността продължава.

Да си говорим честно: трудно е човек да си представи, че една страна, чийто електорат (преди близо 1000 дни) гласува за напускане на ЕС, сега пак ще има право да участва в евроизбори - без значение какво мислят по този въпрос фанатичните  брекзитъри. Британците да гласуват за Европарламент - тази идея е направо гротескна. А според Тереза Мей, тя е и съвършено неприемлива. Независимо от това обаче в Обединеното кралство положително има много избиратели, които ще настояват на правото си да гласуват.

Търпението на партньорите на Лондон също си има граници

Това е сива юридическа зона, тъмносива дори. Партньорите на Лондон от една страна не бива да се инатят, от друга обаче и тяхното търпение си има граници. Ако наистина получи исканата отсрочка, Тереза Мей навярно отново ще внесе за гласуване в парламента „своето“ споразумение за напускане. И може би в нейната фракция вече ще се намерят достатъчно привърженици на Брекзита, които този път да подкрепят споразумението.

Защото ако не го подкрепят, напълно е възможно напускането на ЕС да бъде отложено за неопределено време или изобщо да не се състои. Да не говорим, че за тези привърженици на Брекзита се появява още една, много сериозна опасност: да бъде насрочен нов референдум, който да осуети напускането на ЕС. Такъв един вариант, впрочем, изглежда доста смислен, но в момента просто не е на дневен ред.

 

0a

 

В момента е ясно едно: за всички е най-добре раздялата на Великобритания с ЕС да излезе колкото може по-евтино, а бъдещото партньорство между ЕС и Лондон да не бъде отровено още от самото начало. От друга страна: ЕС не може да допусне собствените му институции и политика да попаднат в хаотичния водовъртеж на Брекзита, който до момента британският парламент изобщо не съумява да овладее.

 

 

Клаус Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 

 

 

Станете почитател на Класа