Захарова: "Преди искането някой да напусне Венецуела, САЩ трябва да реализират изхода си от Сирия"

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда "Русия трябва да напусне Венецуела и всички възможности за това са открити".


Тези изявления бяха дадени след като два руски военни самолети, с членове на армията на тази страна, кацаха във Венецуела миналия уикенд, според източник от Каракас.


В тази връзка говори говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви: "Преди да се предложи някой да напусне от някъде, САЩ трябва да реализират своята собствена концепция за излизане, по-специално от Сирия ... мина месец и бих искала да изясня, те напуснаха или не?".


„Преди да се намесват в законните интереси на други държави, бих посъветвала администрацията на САЩ да конкретизира обещанията си, направени пред международната общност", добави Захарова.


Руското външно министерство съобщи във вторник, че руските специалисти са на територията на Венецуела в съответствие със съществуващия договор за техническо-военно сътрудничество между двете нации, подписан през 2001 г.


От друга страна, говорителката заяви, че за да насърчат смяна на правителството във Венецуела, западните страни често цитират тезата, че населението на тази страна е в "трудни и ужасни условия", но в същото време заговорнически лишават южноамериканската нация от нейните основни ресурси.


„САЩ, Лондон и световните банкови структури, под натиска на Вашингтон, замразиха - да го наречем дипломатично - 30 000 милиона долара на Венецуела, но като цяло те просто откраднаха тези пари и сега предлагат хуманитарна помощ на венецуелския народ" пошегува се Захарова.


Венецуелският външен министър Хорхе Ареаза посочи на Вашингтон, че се опитва да се намеси в една двустранна програма за сътрудничество, докато „самите САЩ имат голям брой военни бази по света и нарастващ военен бюджет от над 700 000 милиона долара".


Венецуелският министър определи това поведение на американските власти като "цинично" и изрази изненадата си от "лицемерието" на някои латиноамерикански правителства, които поддържат американски военни бази на тяхна територия.

Станете почитател на Класа