Ердоган обясни решението си по „Света София“ като отговор на действията на САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че статутът на „Света София“ в Истанбул ще се промени от музей на джамия, което ще бъде отговор на признаването от страна на САЩ на суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

 

https://media.trud.bg/2018/09/maxpixel.freegreatpicture.com-Mosque-Turkey-Ayasofia-Istanbul-Monument-Religion-2431580-360x240.jpg

 

„Можем да направим достъпа в „Света София“ безплатен. Освен това, след местните избори тя ще се върне към първоначалния си статут, превръщайки се от музей в джамия. Когато американският президент Тръмп обяви, че Ерусалим е столицата на Израел, а Голанските възвишения са израелска територия, Турция ще даде подходящия отговор като ротационен председател на Организацията за ислямско сътрудничество“, заяви Ердоган.

„Света София“ в Истанбул някога е била най-голямата църква в християнския свят, след превземането на града и падането на Византийската империя, тя е превърната в джамия, но от 1934 г. сградата става музей, а през 1985 г. е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

0a

 

Доналд Тръмп обяви признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения, които Сирия счита за своя територия.

Във вторник Ердоган заяви, че след местните избори в страната статутът на „Света София“ може да се промени от музей на джамия.

Станете почитател на Класа