САЩ спират всички полети на бомбардировачите B-1B заради проблем с катапултирането

САЩ спряха полетите на всичките си 62 стратегически бомбардировачи B-1B Lancer в експлоатация, за втори път за по-малко от година, поради проблеми в пилотската система за катапултиране. Това е посочено в изявление на американските военновъздушни сили.


В подробности, рутинна инспекция е открила неизправност в спирачните парашути, които се използват по време на катапултиране, за да стабилизират седалките на авиаторите при падане към земята. Според военните, решението е взето, защото проблемът може потенциално да засегне цялата флота В-1Б.


Военните казват, че този проблем очевидно не е свързан с открития през май миналата година, когато един от тези самолети регистрира аварийна ситуация при полет и изхвърлянето на седалките бе неуспешно. Екипажът успя да кацне безопасно, но флотата на Б-1Б бе приземена за три седмици, докато проблемът не бъде решен.


Въпреки това, след като Военновъздушните сили дадоха зелена светлина за полети, отново съобщиха, че продължават потенциално смъртоносните дефекти в системата за катапултиране на няколко от тези свръхзвукови бомбардировачи, които представляват две от петте крила на американската стратегическа авиация.

Станете почитател на Класа