Фокусът с Украйна

Покрай президентските избори в Украйна отново лъсна злосторното коварство и безочливото вредителство на американската геополитика. Лицето Курт Волкър е специалният представител на Държавния департамент по украинския конфликт. В навечерието на изборите той написа в туитър, че САЩ са в Украйна задълго. И обяснява защо: "Ние сме тук, за да подкрепим мирна, силна, демократична, процъфтяваща, безопасна Украйна, която вижда своите граници и своите територии, включително Крим, напълно възстановени."

 

http://kanal3.bg/assets/uploads/gallery/12823_660_370.jpg

 

Обикновено Вашингтон умело прави фокуси с термини фойерверки и често други им ръкопляскат, докато разберат със закъснение, че са куклички на конци. Сред тях впрочем се оказа и страната ни.

Този път обаче фокусите не минават. Как ли да вярваме на Вашингтон, че подкрепял мирна Украйна, след като политиката му насъска тази страна да подпали война със себе си. И със съсед от векове. Как да му вярваме, че подкрепял силна и демократична Украйна, след като заради дирижирания от него майдан украинският народ стана раздробен и част от него бяга от "силната" Украйна, а плурализмът е разстрелван по улиците, пребиван от бой или държан в страх по различни начини. Как да му вярваме, че подкрепял процъфтяваща Украйна, след като бизнес рецептите му я заробиха с дългове, прогониха украинците по чужди земи да си вадят хляба, а останалите в страната си обедняха в пъти отпреди майдана.

Фокусът не минава, защото лъсва истината, че Вашингтон е задълго в Украйна, за да я държи войнствена, слаба, недемократична, мизерстваща и опасна. И така да дърпа конците за американския интерес, а той е: вреди за Русия и напрежение за Европа.

Вашингтон разбива държави, за да се представи после като техен закрилник. Всъщност е като мутренски злосторник, който ви пали магазина нощем, а на другия ден идва с оферта за застраховка. Финтът обаче минава все по-трудно.

Дума

Станете почитател на Класа