Навлизаме в нов етап на радикализация

Навлизаме в нов етап на радикализация, обект на която са религиозните символи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Въпреки поредното трето уверение за превземане на последния бастион на „Ислямска държава“, вчера официално групировката е поела отговорността за терористичен акт в Риад, обясни той и добави, че сме далеч от момента, в който идеологията на ИД ще бъде победена. Множество са факторите, които влияят за появата на радикализъм в иначе спокойната азиатска държава през последните десет години- Шри Ланка, каза арабистът.

„Някои от световните експерти директно обясняват това, което се случва спрямо християнските религиозни символи с онова, което ние видяхме в Нова Зеландия. Дори, ако си спомняте, в един от предизборните митинги на държавен глава на наша съседна държава от президент беше изречена фразата „Те ще си платят“. Нещо, което според мен е недопустимо в контекста на тези кървища, които видяхме в двете джамии в Нова Зеландия. Така че, наистина нещата не трябва да се подценяват. Този, който ги подценява, според мен бърка“, каза той.

Владимир Чуков обясни, че най-вероятно зад случилото се в Шри Ланка стоят завърнали се джихадисти от Сирия. Според декларация на сирийските кюрди в техните затвори се намират около 6 000 джихадисти, от 50 държави. На територията на нашия континент има 54 такива страни, добави арабистът.

Проф. Чуков каза още, че не се дава точен списък на нациите, излъчили радикализирани лица, които са в кюрдските затвори, но трябва да се мисли в тази посока.

Терорът от Коломбо може да се разглежда и като отговор на атаките от Нова Зеландия, заяви Чуков. По думите му нападенията в Шри Ланка биха могли да се наредят сред най-кървавите такива, след периода на Втората световна война.

Взривовете в църковни храмове и хотели говори за различен почерк на нападателите, обясни арабистът. „Спомняте си, че преди години се търсеше масовият ефект – максимален брой хора да бъдат убити, но в същото време в комбинация с атака на религиозни символи – това вече носи нещо специфично дори по отношение на Шри Ланка. Отделно трябва да кажем, че е атакувана и официална институция – загинали са трима полицаи и то, забележете, че камикадзе е бил човекът, който е атакувал сградата, в която са били тримата полицаи. Имаме съчетаване на 3 стила, които до този момент бяха реално видими отделни атаки, отделни терористични актове в миналото и в отделни държави“, каза той.

Проф. Владимир Чуков коментира още, че въпреки игнорирането на напрежението между радикалните групировки по света, терористичните събития трябва да се обвържат с тях, които се оказват и печеливши след подобни нападения. На фона на уверенията, че тероризмът е победен, можем да станем свидетели и на последващи случаи на саморадикализация, смята арабистът.

 

Станете почитател на Класа