Шри Ланка издирва извършителите на нападенията

След серията нападения върху църкви и луксозни хотели броят на загиналите продължава да расте. Стана известно, че тайните служби са имали сигнали за евентуални нападения.

Все още не е ясно обаче кой стои зад терора.

 

 

 

Според последни сведения на полицията, броят на загиналите хора в серията експлозии в църкви и хотели в Шри Ланка навръх Великден е нараснал на 290, сред които 35 чужденци. Сред близо 500-те  ранени, които са настанени в болници, има 19 чужди граждани. Премиерът Ранил Викремесингхе свика Съвета за национална сигурност, за да обсъди положението. 

В неделя, на Великден имаше общо осем експлозии, от които две в църкви и три други в луксозни хотели, вкл. в столицата Коломбо. Нападенията в църквите и хотелите бяха извършени почти едновременно. В неделя вечер недалеч от най-голямото пристанище на Шри Ланка, на около 30 км от столицата Коломбо беше открит и обезвреден взрив, както съобщи говорител на ВВС на Шри Ланка. Съдебни лекари на министерството на отбраната на страната междувременно съощиха, че шест от нападененията срещу църкви и хотели са извършени от атенататори самоубийци.

 

Sri Lanka Colombo Negombo in St. Sebastian Kirche (picture-alliance/AP Photo/C. Karunarathne)

Разрушеният кораб на църквата "Св. Себастиан", Коломбо

 

Мотивите за нападенията все още не са известни. Арестувани са 24 души, но правителството все още не е обявило кой стои зад атентатите, а и никой не е поел официално отговорност. "Трябва да проучим защо не се взеха адекватни мерки. Нито аз, нито министрите бяхме информирани," каза на пресконференция снощи премиерът Ранил Викремесингхе. В телевизионно обръщение той посочи, че всички задържани са граждани на Шри Ланка.

Според местни и световни медии, случилото се вчера е най-жестокото насилие след края на гражданската война през 2009 г., отнела живота на над сто хиляди души.

Стана известно, че тайните служби на Шри Ланка са имали сигнали за евентуални нападения в "известни църкви" на местна група ислямисти. Тепърва трябва да се изясни защо не са взети съответни мерки, посочи премиерът Викремесингхе. 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа