Искат забрана на разходките на въздух на „Ел Чапо“ заради опасения за бягство

Защитата на мексиканския наркотрафик Хоакин 'ел Чапо' Гузман поиска от съдия Брайън Коган разрешение на клиента му да има два часа седмично упражнения на открито в Метрополитен център в Ню Йорк, но правителството на САЩ предупреди, че има риск от бягство.


В писмо, изпратено до съдия Коган, федералният прокурор за източната област Ню Йорк, Ричард Донахю и ръководителят на отдела за наркотици на Министерството на правосъдието Артър Уайът, искат от Съда да отхвърли и трите петиции на защитата на "Чапо": тапи за уши, шест бутилки вода седмично и поне два часа за упражнения на открито.


Те твърдят, че самото Бюро за затвори (BOP) е отхвърлило възможността за допускане на упражнения на открито за лишени от свобода, които имат специална административна мярка, както е случаят с Ел Чапо, за да му попречи да избяга от затвора.


Единственото място, където високорисковите затворници могат да бъдат на открито, е районът на покрива на Нюйоркския затвор, но през 1981 г. той е бил използван от двама затворници в опита им да избягат.


"В този случай всяка дейност на открито може да бъде особено проблематична за този подсъдим, тъй като той е планирал и изпълнил успешни бягства от два затвора с максимална сигурност", се казва в официалното писмо.


На 19 януари 2001 г. Гузман Лоера избягал от затвора Пуенте Гранде в Халиско, използвайки количка за пране. След като бе заловен отново в Мазатан, Синалоа, през февруари 2014 г. и прехвърлен в затвора Алмолоя в щата Мексико, „Ел Чапо" избяга отново в нощта на 11 юли 2015 г. през прокопан тунел.


Другата причина, поради която искат да откажат това разрешение, е да попречат на Гузман Лоера да общува с други членове на картела Синалоа.

Станете почитател на Класа