Асанж призовава за действия в писмо, изпратено от затвора

Джулиан Асанж, основател на WikiLeaks, заяви в писмо, че не е в състояние да упражнява защитата си от затвора пред лицето на опитите на САЩ за екстрадирането му и вероятно за неговата смърт.


В текста, написан на ръка на 13 май и изпратен на британския независим журналист Гордън Димак, австралийският активист призова всички, които споделят идеалите му, да се борят "до деня, в който бъде свободен".


"Аз съм безпомощен и разчитам на вас и на други хора с добър характер да спасите живота ми", казва Асандж, оплаквайки се, че дните, в които може да организира защитата си, са минали.


В британския затвор Белмарш, основателят на WikiLeaks заявява, че няма никакъв достъп до компютър, интернет или друг вид източник за четене и че ако успее да го постигне, то е само за половин час на седмица.


"На другата страна стои суперсила, която се подготвя в продължение на девет години, със стотици хора и милиони неразкрити долари, които бяха изразходвани по случая," каза Асандж, преди американското правосъдие да обяви 17 нови наказателни обвинения. които увеличават до 175 години потенциалната присъда срещу него.


"Правителството на САЩ или по-скоро елементи в него, които мразят истината, свободата и справедливостта, искат да отворят пътя към моята екстрадиция и смърт", заяви активистът, преди да припомни, че неговата журналистическа работа е седем пъти номинирани за Нобелова награда за мир. "В дългосрочен план истината е всичко, което имаме", каза той.

Станете почитател на Класа