Тръмп се готви да убоде Иран

Доналд Тръмп предупреди Техеран за „предстоящата атака” в отговор на унищожаването на американските безпилотни летателни апарати от иранците. В същото време той твърди, че не иска война и е готов за преговори, но видите ли, това не го искат в Техеран. Очевидно САЩ и Иран балансират на ръба на войната. Колко сериозна може да бъде агресията от страна на САЩ и кои обекти на Иран са най-уязвими?

В петък иранските власти получиха предупреждение през представителите на Оман от американския президент Доналд Тръмп за „неизбежно нападение”. В същото време американският лидер уверява, че е против войната и иска да обсъди „различните проблеми” в преговори с Техеран.

Според вестник „Ню Йорк Таймс”, в нощта на петък Тръмп е одобрил военни удари по няколко цели в Иран в отговор на нападение срещу американски безпилотен самолет. По-специално е заявено: американските сили могат да атакуват „радари и ракетни батерии”.

Твърди се, че решението за действително започване на войната е отменено в последния момент на фона на нарастващото напрежение, въпреки че някои американски дипломати и военни са очаквали удара в 19.00 ч. в четвъртък (2.00 българско време в петък).

 

 

Според „Ройтерс” Тръмп е дал на Иран „кратко време” да отговори. Иранците обаче бързо са предали чрез посредниците Оман думите, че върховният лидер аятолах Али Хаменей е против всякакви преговори.

Русия внимателно наблюдава какво се случва и призовава да не се позволява ескалация на напрежението в Близкия изток. Според заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, между Вашингтон и Техеран балансът е на ръба на войната. Той призова „вземащите решения” във Вашингтон да „претеглят последствията” от „безразсъдни постъпки”.

Оотношенията между Съединените щати и Иран отново са се влошили след нападението срещу танкери в Оманския залив. Съединените щати обвиниха Техеран в това нападение, който отрича участието в инцидента. Ситуацията обаче се влоши още повече, след като иранците унищожиха дрон на САЩ предишния ден. В петък иранското външно министерство изрази силен протест срещу Вашингтон във връзка с нахлуването на американския безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk във въздушното пространство на страната.

Пентагонът нарече тази атака непровокирана. Оттам публикуваха карта на маршрута, уж на полета от дрона. Според американската версия, БПЛА не е нарушавал границата на Иран. Американските военни обаче не потвърдиха данните с обективни контроли. Въпреки това, останките от безпилотнка вече са извлечени в териториалните води на Иран. Самият Тръмп очевидно не е искал да раздува този инцидент и дори не изключва, че иранците са свалили безпилотника по погрешка, но по-късно реши да изпрати последно предупреждение до Техеран.

Експертите смятат, че Тръмп не иска да разпали война с Иран, но обкъжението на иранския лидер се застъпва за силов сценарий. Както коментира американистът Дмитрий Дробницки, Тръмп „иска да докаже, че конфликтът съществува, но се опитва да го проточи колкото е възможно повече”.

Това, по-специално, е доказано от групирането на Пентагона в региона, което според експертите остава напълно неподходящо за започване на военна операция.

„Същият инцидент с експлозията на танкерите бе наречен от ръководителя на американската администрация „много незначителен”. Ясно е, че началото на войната с Иран преди изборите е забранена за Тръмп”, заяви Дробницки, добавяйки, че атаката с помощта на наличните средства в региона вероятно ще бъде парирана от Иран не само от системите за противовъздушна отбрана, закупени от Русия, но и от собствената авиация.

От своя страна директорът на Центъра за изследване на Близкия изток и Централна Азия Сережа Багдасаров смята, че ако желае, американците могат значително да укрепят групировката си в Персийския залив.

„Сега има два американски разрушителя, въоръжени с ракети „Томахоук”, в региона”, заяви Багдасаров. „Съединените щати ще докарат още два или три самолетоносачи клас „Нимиц“ с по 90 самолета. Недалеч имат и кораби за борба с подводници, имат и определен брой хеликоптери и самолети. Това не е достатъчно за пълномащабна война в Персийския залив”.

Според събеседника можем да говорим за „убождания” - удари срещу атомната електроцентрала в Бушер и ракетните бази на Иран (в страната сега има 14 от тях). В отговор на тези действия Иран може не само да се „възмути”, но и да нанесе удари по американските бази в залива. Експертът смята, че за подобен сценарий ще настоява „радикалното крило” в ешелоните на иранската власт.

„Иран има различни видове ракети - антикорабни, балистични, „Шахаб-2, -3, -4” и Бог знае какво друго. Тогава ситуацията ще стане, меко казано, интересна”, предупреждава Багдасаров.

 

Превод: В.Сергеев  https://pogled.info

Станете почитател на Класа