Тръмп: Фед е едно инатливо дете

Американският президент Доналд Тръмп обвини Федералния резерв, че действа като „упорито дете“ с отказа си да намали лихвените проценти в опредна атака срещу централната банка, съобщава Bloomberg.

„Сега те не мърдат като инатливо дете, когато се нуждаем от намаляване на лихвите и облекчение, за да компенсираме това, което другите държави правят срещу нас“, написа в туит държавният глава.

 

Тръмп: Фед е едно инатливо дете

 

През последните месеци президентът отправи множество критики срещу гевурньора на Фед Джером Пауъл заради увеличаването на лихвените проценти миналата година, което – според Тръмп, е станало прекалено бързо и с твърде много. В последния си туит държавният глава повтори виждането си, че ако централната банка намали лихвите си, икономиката ще бъде по-силна.

По време на срещата на ръководството на Фед миналата седмица бе взето решението лихвените проценти да останат без промяна, но то си остави отворена вратичка за евентуално понижение.

Тръмп също така разкритикува и управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, след като той изпрати сигнал за възможно смекчаване на паричната политика в еврозоната. Според американския президент това ще направи еврото по-конкурентно спрямо долара.

Растат очакванията, че Фед е на път да намали лихвите още на следващата среща на ръководството си на 30-31 юли.

В същото време натискът на Тръмп върху гуверньора на централната банка нараства. Bloomberg съобщи миналата седмица, че според президента той има властта да отстрани от поста Пауъл, като го понижи в длъжност.

В интервю от неделя Тръмп отхвърли възможността да е заплашвал Пауъл с понижение, но заяви, че може да го направи, ако поиска.

Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа