Как разобличиха мултимилионера, който посягаше на млади момичета

Един престъпник, неработещо правосъдие и една безстрашна героиня, която не се поколебава да погне злодея: случаят Джефри Епстайн в САЩ прилича на холивудски сценарий. Но е истински.

 

 

 

 

Длъги години главният герой в тази история е злоупотребявал с непълнолетни момичета, склонявайки ги към проституция. И дълго време той успявал да се измъкне безнаказано, тъй като разполагал с отлични контакти на най-високо ниво в американското общество. Докато не се намесила една упорита жена, захванала се да свърши работата на правосъдието – за да бъде сложен край край на този ужас.

Кой е Джефри Епстайн

66-годишният Джефри Епстайн, инвестиционен банкер и мултимилионер, е задържан на 6 юли на слизане от частния си самолет в Ню Джърси. От почивката си във Франция той се отправя директно към затвора. Преди това служителите обискирали 40-стайното му жилище в Ню Йорк и открили стотици голи снимки на малолетни момичета.

Нюйоркската прокуратура обвинява Епстайн в сексуални посегателства над малолетни и склоняване към проституция. Съгласно обвинението, той плащал на момичетата, за да правят секс с него, след което ги заставял да му търсят други жертви, които той - по сведения на свидетелка - прехвърлял и на приятели и познати. Някои от момичетата били само на 14 години. Епстайн отхвърля обвиненията и пледира невинност.

Състояние с неизвестен произход

За банкера се знае, че е финансов консултант на милиардери. Твърди се, че самият той също е милиардер, или най-малкото мултимилионер, но точни данни за произхода и размера на състоянието му няма. Притежава различни имоти и два частни самолета, единият от които с псевдоним "Лолита експрес". Някои източници предполагат, че Епстайн е подмамвал клиентите си със секс-оргии, след което ги е изнудвал. Но и досега нищо не е доказано.

 

Jeffrey Epstein (Imago Images/ZumaPress/U. Sanghvi)

 

Още през 2007 година множество жени са подали жалби срещу Епстайн за сексуални посегателства. Но той успял да избегне съдебен процес, след като се признал за виновен и сключил сделка с федералната прокуратура. Той трябвало да излежи 13 месеца при много облекчен режим – имал е дори правото да работи в офиса си. Сделката е одобрена от тогавашния прокурор във Флорида Алекзандър Акоста, който по-късно става министър на труда в правителството на Доналд Тръмп – пост, от който той междувременно се оттегли именно заради връзките си с Епстайн.

Героинята

Десет години по-късно героинята на тази история най-после успява да намери доказателства след проучвания, продължили година и половина. Джули Браун, разследваща журналистка в "Маями хералд", открива десетки предполагаеми жертви на Епстайн, разговаря с полицаи, на които навремето от най-високо ниво им било наредено да не разследват случая както трябва. Браун изчита съдебните документи и през ноември миналата година публикува серия от статии за предполагаемите престъпления на Епстайн - единствена тя дръзва да изнесе обвиненията пред обществеността.

При повдигането на обвинението нюйоркската прокуратура определя свършената от Браун работа като "изключителна разследваща журналистика". Тя успява да постигне това, което американското правосъдие преди това или не може, или не иска: да събере доказателства срещу Епстайн. "Те потулиха нещата - постараха се никой да не разбере мащабите на престъплението", казва Браун.

Връзки, стигащи до върховете

Целият случай би могъл да бъде пример за това как един мултимилионер може да се измъкне от правосъдието - включително покрай връзките си с хора от върховете. По информация на медиите, бившият американски президент Бил Клинтън е пътувал над 20 пъти с частния самолет на Епстайн. Самият Клинтън казва, че полетите били много по-малко, че повече от десет години не бил говорил с Епстайн и не знаел нищо за неговите "ужасни престъпления".

 

Федералният прокурор Джеф Бърман говори на пресконференция след задържането на Епстайн

 

По данни на "Маями хералд", и британският принц Андрю дълго време е бил сред приятелите на Епстайн. Принцът също е обвиняван, че е правил секс с едно от момичетата на Епстайн - нещо, което той отхвърля.

За Епстайн се смята, че наистина разполага с изключително широки връзки - имал телефонните номера на известни артисти, учени, богаташи и предприемачи.

Какви са отношенията му с Доналд Тръмп?

И за настоящия американски президент се твърди, че е летял със самолет на Епстайн, който пък бил член на частния клуб на Тръмп Mar-a-Lago. Различни медии поместват цитат на Тръмп от 2002-а година, в който той нарича Епстайн "фантастичен човек", включително и заради неговите предпочитания към млади момичета. Днес Тръмп се дистанцира от Епстайн и подчертава, че никога не му е бил фен. Нещо повече - има и сведения, че веднъж изхвърлил Епстайн от клуба си заради сексуално посегателство спрямо момиче.

 

В скандала с Епстайн изгоря социалният министър в правителството на Тръмп Алекзандър Акоста

 

Да не забравяме и Акоста, подал оставка като министър на труда по-малко от седмица след задържането на Епстайн. Преди това той още веднъж се опита да защити сключеното навремето съдебно споразумение заявявайки, че доказателствата тогава не били достатъчно и без сделка Епстайн би се измъкнал без затвор.

Ако бъде осъден, Епстайн може да влезе за 45 години зад решетките. Наблюдателите следят с интерес дали и този път няма да бъде сключена сделка: информация срещу намаляване на срока на наказанието. Ако Епстайн издаде имената на своите клиенти и съмишленици, може да стане неприятно за много хора с власт, пари и влияние в американското общество.

 

Станете почитател на Класа