Турция призова САЩ да коригират грешката от изхвърлянето й от програмата F-35

В сряда Пентагонът реши да изтегли Турция от програмата си за борба с самолети F-35. По-рано Вашингтон обяви, че решението на Анкара да придобие руската система за противоракетна отбрана С-400 прави "невъзможно участието й в закупуването на F-35".


Турското външно министерство реагира на решението на Вашингтон да извади Анкара от американската програма за военните самолети F-35. Турското външно министерство смята, че мярката е грешка, която може да навреди на стратегическите връзки и призова САЩ да преразгледа решението си. Според Анкара изключването й от програмата F-35 не се базира на основателна причина.


"Тази едностранна стъпка е несъвместима с духа на Алианса и не се базира на никакво основателно оправдание, ние призоваваме САЩ да коригират тази грешка, която ще причини непоправими щети на нашите стратегически отношения", заяви турското външно министерство.


Освен това Анкара описа като "невалидни" твърденията на Вашингтон, че доставката на руските комплекси С-400 ще застраши сигурността на F-35 и НАТО.


Доставките на S-400 към Турция по договора, подписан между Москва и Анкара, започнаха на 12 юли, а общо девет руски самолета вече транспортираха първите части от системите до турската въздушна база. Миналата неделя президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че споразумението с Русия за С-400 е "най-важното" в историята на неговата нация.

Станете почитател на Класа