Осъществи ли Путин мечтата на Петър Велики? Русия ще си има военни пристанища в Иран

Русия планира да използва иранските пристанища в Бандар е-Бушер и Чахбехар като предни военни бази за военни кораби и ядрени подводници. Това съобщи на 4 август в интервю за новинарския портал OilPrice.com висш ирански източник.

Освен пристанищата, Русия планира да използва въздушната база в Бандар е-Бушер като център за 35 изтребителя Су-57.

Източникът съобщава, че разполагането на базите ще започне по време на съвместните военни учения на Русия и Иран в Индийския океан и Ормузкия проток.

В зависимост от вътрешната и международната реакция на ученията ще бъде взето решение за по-нататъшното разполагане на военни бази.

Решението на Иран да бъде домакин на руски военни бази може да изглежда изненадващо, отбелязва порталът OilPrice.com. Има обаче две основни причини, поради които може да се извърши.

Първо, Иран няма друг потенциален геополитически съюзник.

Второ, президентът Роухани и другите ирански прозападни политици в полза на СВПД загубиха доверието на иранското общество и елита, след като САЩ се отказаха от ядрената сделка.

 

 

„Върховният лидер Хаменей подкрепяше Роухани през първите няколко години. Но сега той няма друг избор, освен да се съгласи с препоръките на КСИР (Корпусът на стражите на ислямската революция). Сделката с Русия е в авангарда на тези предложения”, заяви висш ирански източник.

Ръководството на КСИР е „съставено от изключително способни хора и опитни военни офицери, добре запознати с проблемите, които тази сделка би могла да създаде в глобален мащаб“. Следните обстоятелства ги принуждават да сключат сделката.

Първо, ръководството на КСИР искрено вярва, че финансовата сделка с Русия е единственият икономически изход на Иран, който пречи на страната да изпадне в революционна ситуация.

„Втората причина е, че „някои от най-високопоставените фигури в КСИР също ще се възползват в парично изражение от сътрудничество с Русия“, смята източникът.

„Бендер е-Бушер и Чахбехар ще дадат на Русия потенциална позиция, която да контролира целия регион на Персийския залив. Това ще ѝ позволи по-лесно да провежда съвместни военноморски операции с Китай, за да разделят влиянието на САЩ на Изток”, коментира лондонски анализатор, интервюиран от OilPrice.com.

„Фактът, че Русия също възнамерява да използва тези две пристанища не само за военни кораби, но и за ядрени подводници, значително увеличава козовете на Русия в диалога със Запада като цяло и със САЩ в частност”, заключва той.

Възможното разполагане на руски военни бази в Иран беше коментирано от Ширин Тахмаазеб Хънтър, преподавател в Университета в Джорджтаун във Вашингтон на американския експертен портал Lobe Log. От 1983 г. до 2005 г. тя работи в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон като директор на програмата „Ислям”, а от 1998-2005 г. е заместник-директор на програмата в Близкия Изток. Хънтър е гостуващ сътрудник в института Брукингс и в Центъра за международни отношения към Харвардския университет.

„Ако тези съобщения се окажат верни, това ще означава, че Владимир Путин най-накрая е изпълнил мечтата на Петър Велики да достигне до топлите води на Персийския залив и Индийския океан”, заяви Хънтър.

Въпреки факта, че иранската конституция забранява разполагането на чужди бази в Иран, тази възможност не може да бъде изключена, смята анализаторът.

„Иран залита под тежкия товар от американски санкции и страховете от потенциално военно нападение на САЩ. Следователно той може да се откаже от тънкостите на независимостта и да използва руското присъствие като възпиращо средство срещу САЩ”, смята Хънтър.

Иран вижда, че влизането на руските военни в Сирия значително отслабва желанието на САЩ да започне мащабна военна операция срещу Башар Асад, отбелязва тя.

Руското военноморско присъствие в региона може да промени изчисленията на САЩ по отношение на потенциалните рискове от война с Иран, обобщава Хънтър.

OilPrice.com е водещ международен портал за новини в областта на енергетиката и геополитиката.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа