Великобритания след Брекзита

Дефицит на стоки и лекарства, социални напрежения и дори размирици очакват Великобритания, ако напусне ЕС без сделка. Таен документ на британското правителство вещае твърде мрачно бъдеще.

 

 

 

От какво се опасява британското правителство при „твърд“ Брекзит? Информациите се съдържат в секретен доклад на управляващите, озаглавен "Жълт чук". Той изрежда всички неблагополучия, които биха могли да сполетят Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз. Тайният доклад, разгласен от "Сънди таймс", съдържа катастрофални прогнози. В него се говори за недостиг на бензин, дефицит на хранителни стоки, растящи цени, липсващи медикаменти и блокирани пристанища. При това не ставало дума за най-лошия възможен сценарий, а за съвсем вероятни последствия от раздялата на Великобритания с Европейския съюз.

Заради митническите проверки и огромните опашки от  чакащи товарни автомобили в страната ще се внасят по-малко хранителни продукти: ще има недостиг на ваксини и инсулин, а по летищата, в Евротунела под Ла Манша и по пристанищата ще се стигне до огромни задръствания. Граничният контрол ще създаде проблеми не само на Великобритания, но и на Гибралтар. По сведения на "Таймс", докладът предрича, че тази ситуация ще доведе до протести и вълнения в национален мащаб.

 

default

 

И друго: появата на „твърда“ граница със Северна Ирландия явно ще се окаже неизбежна. А трансграничната търговия със земеделски продукти навярно ще замре изцяло. В резултат на това може да се стигне до нови прояви на насилие, каквито имаше преди сключването на мирното споразумение за Северна Ирландия от 1998.

Златни времена за организираната престъпност

Това не е първият доклад от този тип, посочва германският "Ди Велт". И предишната британска министър-председателка Тереза Мей е била предупредена за възможните драматични последствия от един „твърд“ Брекзит. В него, освен всичко друго, се е предричал повишен риск от организирана престъпност, включително и търговия с хора.

Подобни са и прогнозите в сегашния доклад: повече контрабанда и нелегална имиграция, но преди всичко - загуба на работни места, вкл. поради перспективата от затваряне на две рафинерии, тъй като високите мита ще направят британския бензин неконкурентоспособен. Документът „Жълт чук“ предрича също повишаване на цените във Великобритания, както и затруднения в цялото здравеопазване.

И още един проблем: вероятно ще възникнат спорове между британските и европейски риболовни компании за това кой къде и по колко риба може да лови. Не е изключено да се стигне дори до насилия и блокиране на пристанища. А тъй като полицията в цяла Великобритания очевидно ще трябва да се справя с много повече протести от сега, общественият ред може да се окаже под заплаха, гласят опасенията, формулирани в "Жълтия чук".

В здравеопазването -  хаос и недостиг на медикаменти

Особено мрачни са прогнозите за здравеопазването, тъй като много от необходимите на Острова медикаменти се внасят от ЕС, а три четвърти от тези доставки преминават през Ламанша. Но именно там се очакват най-големите задръствания и опашки, щом се въведе митническият контрол. Освен това доставката на медикаменти е подчинена на строги правила и изисквания – например за поддържането на постоянна хладилна температура по време на транспорта.

Всичко това допълнително ще усложни търговията. От друга страна няма как да бъдат закупени големи количества лекарства като запас и да бъдат съхраняване до безкрайност. "Не е възможно да се натрупат запаси, достатъчни за шест месеца", констатира "Жълтият чук". Освен всичко това в края на октомври започва грипният сезон и броят на простудните заболявания като цяло ще нарасне. А трябва да се мисли и за здравето на животните - то ще се окаже застрашено, ако ветеринарните препарати не бъдат доставени своевременно и в достатъчно количество.

По думите на британския министър Майкъл Гоув, който отговаря за Брекзита, докладът представял само "възможно най-лошия сценарий“. През последните три седмици били предприети "значими стъпки", за да се ускорят необходимите мерки, свързани с излизането на Великобритания от Общността.

 

 

 

Станете почитател на Класа