Как в Иран сплашват непокорните

Иранските власти усърдно следят настроенията в социалните мрежи. Който изглежда опасен, бива арестуван. Особено много жени влизат в ареста по измислени обвинения за оскверняване на религиозните чувства.

 

 

 

9 години и шест месеца. Толкова време трябва да престои в затвора Сепиде Голиан, съгласно присъдата на техеранския Ислямски революционен съд от 7 септември. "Престъплението" на 23-годишната студентка и правозащитничка: през ноември 2018 информирала в социалните мрежи за работническите протести в южната иранска провинция Хузестан. Протестиращите работници, които от месеци не били получавали заплати, били пометени брутално от силите за сигурност.

Сепиде Голиан не е единичен случай - в края на август журналистката Марцие Амири бе осъдена на 10 години затвор и 148 удара с бич. Задържана била в рамките на демонстрация, за която искала да пише за вестник "Шаргх" - органа на реформаторското движение.

 

Сепиде Голиан

 

"Многогодишните присъди би трябвало да сплашат жените, да ги накарат да замълчат", казва правозащитничката Шива Назар Ахари. "От две години насам се провеждат протестни акции, при които журналистките и активистките играят важна роля: от протести срещу задължителния хиджаб до различни работнически протести".

Най-големият затвор за журналистки в света

По данни на организацията "Репортери без граници", в момента Иран е най-големят затвор за журналистки в света - с десет репортерки зад решетките. Затова "Репортери без граници" са се обърнали към извънредния пълномощник на ООН за човешките права в Иран - Джавад Рехман с молба да се застъпи за освобождаването на задържаните журналистки.

Особено много шум в Иран вдигна случаят на Ноошин Джафари, известна фотожурналистка, както и филмова и театрална критичка. Тя бе арестувана на 4 август по обвинение, че поддържала акаунт в Туитър, който обиждал "ислямските ценности".

Иранските сили за сигурност са започнали няколко проекта, за да анализират и да контролират настроенията в социалните мрежи, казва Амир Рашиди, експерт по интернет-сигурност и дигитални права.

Рашиди работи в нюйоркския "Център за човешките права в Иран". "За целта се назначават много млади хора, които наблюдават социалните мрежи. Тяхна задача е да открият онези, които влияят на обществено мнение. Ако те се сторят опасни на службите по сигурността, биват арестувани и сплашвани. В този случай религиозните упреци са само претекст."

Отчаян зов от килията

Именно това се случва с Ноошин Джафари. Тя е обвинена, че с акаунта си в Туитър "Yaare Dabestani" ("Приятел от началното училище") разпространявала "пропаганда срещу Ислямската република" и осквернила един религиозен празник. "Yaare Dabestani" е и заглавието на една от най-известните ирански протестни песни, която през последните 20 години неведнъж е звучала на протестни прояви.

 

Журналистката и правозащитничка Марцие Амири

 

Акаунтът в Туитър, който има над 40 000 последователи, играе много активна роля при протестите в страната, започнали в началото на 2018 година покрай икономическите проблеми. По-късно тези протести издигнаха и политически искания. Органите по сигурността брутално потушиха протестите. А доказателства, че акаунтът действително се поддържа от Ноошин Джафари и досега не са представени. И след ареста ѝ акаунтът продължава да е активен - със сатирични отзиви по адрес на службите за сигурност.

 

Иранската фотографка Джафари бе арестувана

 

На 25 август Шива Назар Ахари разпространи в социалните мрежи откъс от записан телефонен разговор, проведен между нея и Джафари. Джафари явно е била принудена  да се обади. Тя плаче и казва, че е поставена под силен натиск. Умолява Шива да ѝ каже потребителското име и паролата за акаунта в Туитър. "Още съм в шок", казва Шива Назар. Тъй като нито тя, нито Ноошин имали нещо общо с акаунта.

Изфабрикувана кампания

Шива познава Ноошин от протестното движение през 2009 година - тогава и двете жени са били арестувани нееднократно. През 2010 Шива прекарва една година в затвора за "Разпространяване на пропаганда срещу системата". Забранено ѝ е да завърши следването си. Наскоро тя напуска Иран, за да може да продължи следването си в чужбина.

"Ноошин Джафари вече от десет години няма нищо общо с политиката - тя е невинна. Но силите за сигурност искат да покажат твърдост и настояват, че държат всичко под контрол. Ноошин е известна журналистка, която има широки контакти в културните среди. Нейното задържане може да се приеме и като сигнал, отправен към тези хора. Те имат голямо влияние в социалните мрежи и могат да мобилизират".

Заради липсващите доказателства е лесно да се предположи, че арестът на Ноошин Джафари е част от една мащабна кампания на сплашване.

 

 

 

Станете почитател на Класа