Хуан Гуайдо позира за снимки с нарко-паравоенни на колумбийско-венецуелската граница

Уилфредо Канясарес, директор на Фондация в защита на правата на човека, заяви, че депутатът от опозицията Хуан Гуайдо е прекосил колумбийско-венецуелската граница с помощта на "Лос Растройос", военизирана група от Колумбия, посветена на наркотрафик и незаконен минен добив.


В своя акаунт в Twitter Канясерес публикува две фотографии на Гуайдо, на които той се вижда прегърнат от Алберо Лобо Куинтеро, известен още като "Брат", и Джон Хайро Дуран, известен като "Ел Менор", и двамата лидери на Лос Растройос.


Историята на фотографията датира от 22 февруари, когато Гуайдо идва в Кукута, Колумбия, за да присъства на концерта „Венецуела Aid Live", организиран от британския милиардер Ричард Брансън. Това става въпреки факта, че за него има заповед за забрана да напуска страната, издадена от Върховния съд (TSJ).


Гуайдо, който се нарича „временен президент" на Венецуела, дошъл за концерта ден преди определената дата, за да се опита да въведе насилствено „хуманитарна помощ" в страната си през границата на Колумбия.
Начинът, по който Гуайдо отива в Колумбия, беше загадка до тази седмица. Според Канязарес влизането на колумбийската територия на депутата и неговия екип се координира от Лос Растройос, които организират операция по превеждането му и след това го оставят в ръцете на държавни служители в Кукута..


"Ел Менор", един от мъжете, с които е сниман Гуайдо, е заловен миналия юли от колумбийските власти в община Пуерто Сантандер, за " притежаване на военни униформи, оръжия и гранати без разрешение", информира полицията на Кукута.


Появата на снимките запали дебат в социалните мрежи, както в Колумбия, така и във Венецуела, не само заради съдържанието им, но и заради третирането, което медиите дават на тази информация.


Потребителите на Twitter открито критикуват „фокуса" на някои вестници в Колумбия, които описват снимките като „неудобни" или „противоречиви", или просто пропускат информацията, която би свързала Гуайдо с тази нарко-паравоенна група.


Гуайдо, все още не се произнася по темата.

Станете почитател на Класа