ООН обвинява САЩ и техните съюзници във военни престъпления и нападения срещу цивилни в Сирия

Анкетната комисия на ООН за Сирия публикува нов доклад, в който обвинява Съединените щати. и техните съюзнически сили за извършване на военни престъпления срещу цивилното население през последните месеци на войната, която засегна арабската страна от 2011 г.


Докладът, изготвен между януари и юни тази година, подробно описва последствията от присъствието на САЩ в области като Дейр ез Зор, в източната част на нацията, където коалиционните операции, ръководени от Вашингтон, в сътрудничество със Сирийските демократични сили ( SDS) са причинили "почти пълното унищожаване на градове".


Агенцията, която разследва конфликта в Сирия от около осем години, изтъква сред коалиционните операции, тази проведена на 3 януари срещу жилищна сграда в близост до град Ал Багуз, която остави убити 12 деца сред 16 цивилни жертви.


"Комисията не намери доказателства за присъствието на Ислямска държава или на някаква военна цел в периметъра около сградата", се казва в доклада, като се подчертава, че атаката се добавя към "многобройните предишни коалиционни атаки, довели до смърт на цивилни ".


"Силите на международната коалиция не взеха необходимите предпазни мерки за правилната дискриминация между военни и цивилни цели", обобщи ООН, отбелязвайки, че причиняването на смърт или наранявания на цивилни с такива "безразборни и безразсъдни атаки представлява престъпление на война."


Комисията, която също обвинява сирийските правителствени сили за нападение на медицински заведения и защитена гражданска инфраструктура в Идлиб и за неспазване на демилитаризирана зона, създадена от Русия и Турция, подчертава, че действията на ръководената от САЩ коалиция са създали хуманитарна криза.


"Имаше вълни на разселване, при които десетки хиляди хора, избягали от зоните на битката в Дейр ез Зор, търсеха убежище", се казва в доклада във връзка с бежанските лагери като Айн Иса, Рукбан и Ал Хол, последният с около 70 000 души „в условия на живот, които остават плачевни".

Станете почитател на Класа